Coastal-soudun MM-kilpailut päätökseen – Naukkariselle MM-pronssia beach sprintissä

MM-kilpailut saivat hienon päätöksen, kun Joel Naukkarinen eteni välieriin ja päivän päätteeksi Naukkarisen kaulaan ripustettiin MM-pronssi. Naukkarisen MM-pronssi on ensimmäinen mitali Suomelle coastal-soudussa.

Miesten yksikössä Joel Naukkarinen taisteli erästä toiseen ja lopulta semifinaaleihin. Keli oli todella haasteellinen ja edellytti erinomaista teknistä taitoa ja veneen hallitsemista aallokossa, jotta päätypoijulta sai linjan pidettyä kohti rantaa ja poijut kierrettyä oikealta puolelta. Monen matka katkesi aallokossa veneen hallinnan menettäessä ja veneen kääntyessä sivuttain. Tuore MM-pronssimitalisti loisti pamauttaessaan polvella summerin maaliin tulon merkiksi.

-Tämä oli hieno voitto meidän coastal-maajoukkueelle ja paras mahdollinen päätös meidän intensiiviselle työrupeamalle yrittää nostaa Suomea lajissa kohti maailman kärkeä ennen hyväksyntää olympialajiksi, sanoi Joel Naukkarinen.

Beach sprintissä kilpailu etenee aika-ajojen (timetrial) kautta seuraavaan vaiheeseen, jossa pareittain venekunnat taistelevat paikasta jatkoon, aina vain voittajan päästessä jatkoon. Lajin vaativuus korostuu olosuhteiden muuttuessa. Pieni virhe, pitkäksi mennyt päätypoijun 180⁰ käännös vie aikaa ja sijoituksen. Kilpailuihin oli tiukka karsinta ja vain yksi joukkue per maa oli sallittu kuhunkin kilpailuluokkaan.

-Viimeisessä kolmessa erässä juoksuosuus oli laskuveden takia normaalia pidempi, kun vesiraja siirtyi noin metrin minuutissa. Hidastin tarkoituksella hieman juoksusta, kun laskeskelin, että tässä eroa tulee luultavasti kymmenyksiä ja sadasosakamppailua ratkaisevampaa on välttää isoja virheitä rajuissa olosuhteissa. Heti starttijuoksun perään oli veneeseen nouseminen ja penkillä pysyminen todella pomppuisessa vedessä sekä hyvin raskas maastavetotyyppinen sarja kymmenen vedon verran, että pääsi murtuvien aaltojen rintaman läpi. Käännöksen jälkeisessä surffauksessa takaisin huomasin, että minulla on iso kilpailuetu vahvoista käsistä, kun pystyin hallitsemaan veneen kurssin aallossa paremmin.

-Nopeampana soutajana pääsin kahdesti myös valitsemaan radan yksi (vasemmanpuoleinen), mikä sallisi juoksulinjan takia voimakkaamman ajautumisen aaltojen mukana vasemmalle. Sen myötä finaalissa pystyin varmistamaan mitalin lopussa, kun en korjannut kurssia suhteessa rataan vaan minimoin riskin surffauksessa. Rata kaksi, mitä useimmat muut soutajat ensisijaisesti valitsivat, oli ehkä aaltojen puolesta vähän helpompi, arvioi Naukkarinen.

Walesissa käydyissä coastal-soudun MM-kilpailuissa päästiin kilpailemaan todellisissa rannikko-olosuhteissa, kun aallot löivät rantaan ja vuorovesi toi oman mausteensa kilpailuolosuhteisiin.

-Lajin luonteeseen kuuluu, että rata muuttuu jatkuvasti, olosuhteet ja suoritus ovat aina erilaiset ja kisaveneen saa muutama minuutti ennen starttia, kun urheilija on yleensä jo lähtöviivalla. Juuri sitä ennen kuulee tai pääsee valitsemaan radan millä soutaa, ketä vastaan kilpailee ja kilpailuaikataulukaan ei ole kiinteä, vaan lähdöt määrittyvät lukuisten olosuhdetekijöiden muovaamana. Toisin sanoen urheilijan on myös vaikea tietää, minkälaiseen suoritukseen valmistautuu, lämmittelee ja mihin aikaan. Meno on nopeatempoista ja valmiina pitää olla kaikkeen ja pitkään, sanoi Naukkarinen.

-Se, mikä lajista ei näy ulospäin on varikkotyöskentely rannassa. Yksikköjä myöten coastal-soutu on äärimmäinen joukkuelaji. Tämä mitali oli täysin meidän tallin voittama ja minä sain kunnian olla vain kuljettajana, taustoitti Naukkarinen MM-pronssiaan ja korosti koko joukkueen panosta. 

-Tiimin kommunikointi ja taidot määrittävät miten hyvin ja millaisiin säätöihin veneen ehtii saada viritettyä soutajalle olemattoman lyhyessä aikaikkunassa ja ehtiikö soutaja saada tietoa toteutuneista säädöistä. Lähtökomennot pyörivät oli vene valmis tai ei. Tiimi myös työntää vauhdit lähdössä, asettaa kaikki valmiiksi soutajan jokaista liikettä varten veneeseen noustessa, valitsee veneen paikan suhteessa rataan, rantaan, veden syvyyteen, aaltoihin, tuuleen ja virtauksiin sekä veneen kurssin kilpailun alussa. Tiimin veneen käsittelijät (boat handlers) työntävät vauhdit alussa ja näyttävät suuntaa tarkentamaan navigointia. Soutajan lähestyessä rantaa selkä edellä he antavat huutaen ohjeita onnistuneen rantautumisen mahdollistamiseksi murtuvissa aalloissa. Ennen kilpailua olosuhteita lukien käydään läpi paljon eri skenaarioita, jotta tilanteen tullessa tiimi osaa toimia tehokkaasti ja saumattomasti yhteen, kertoo Naukkarinen kilpailutilanteesta.

-Samalla saatiin maapaikka Suomelle World Beach Gameseihin 2023 Balille. Ensi viikolla jatketaan EM-kilpailuissa San Sebastianissa, Espanjassa. Toivottavasti saadaan varikkotiimiä koulutettua pidemmälle ja laajemmaksi, että voidaan lisätä menestystä jatkoon, sanoi Naukkarinen.

Naisten yksikössä Tiia-Maria Rauttola souti hienosti neljännesvälieriin tehden vahvan soudun. Tiia-Maria venyi loistavasti kovassa kelissä ja harmillinen virhe poijun väärältä puolelta meno toi 30 sekunnin aikasakon. Sekakaksikko souti Iida Niemi sekä Joel Naukkarinen, joiden päänahkan vei neljännesvälierissä neljänneksi loppukilpailuissa tullut kova kaksikko Kanadasta. Tien katkaisi pitkäksi venynyt päätypoijun käännös, mutta erinomainen nousujohteinen suoritus kaksikolta. Beach sprintin nelikossa souti Tiia-Maria Rauttola, Iida Niemi, Lee Wassel, Joel Naukkarinen ja coxina Jarmo Seuranen. Nelikon tie katkesi alkuerissä korkean vuoroveden aikaan paikoin sekaannusta aiheuttaneissa juoksuosuuksilla.

Kilpailu katsottavissa World Rowingin Youtubessa

Tulokset

Uutista päivitetty 17.10. klo. 8:20.