Tervehdys Eerikalta!

Olen aloittanut liiton toiminnanjohtajana vauhdikkaalla viikolla, ja sellaisena kesäkausi varmasti jatkuukin. Oppimista on paljon uusien lajien parissa, ja siihen tarvitsenkin kaikkien teidän apuanne. Haluan kesän aikana tavata niin seuraväkeä, urheilijoita, harrastajia kuin valmentajiakin eri tapahtumissa ja kilpailuissa. Tulkaa siis rohkeasti juttelemaan.

Seuraavina viikkoina olen yhteydessä kaikkiin valiokuntiin ja lajijaostoihin yhteisten tapaamisten sopimiseksi. Tapaamisissa haluan tietoa muun muassa siitä, missä olemme tässä vaiheessa vuotta asetettuihin tavoitteisiin nähden sekä millaisia ajatuksia toimijoilla on liiton tulevan strategian työstämiseksi.

Koronan jälkeen on tärkeää saada seuratoiminta taas nousukiitoon – ja erityisesti nostaa harrastajamääriä innostavalla ja laadukkaalla toiminnalla. Liitossa on tehty hyvää pohjatyötä eri lajien kehittämiselle, joten nyt on aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Tähtiseuraprosessi on erinomainen tapa seuralle kehittää systemaattisesti toimintaa lasten, nuorten ja aikuisten toiminnan osalta – toki se on alussa työlästä, mutta lopputulos varmasti on sen arvoista. Voin kertoa sen omasta kokemusta seuratyössä. Ohjaajien ja valmentajien osaamisen tukeminen on aina oleellista seuroissa. Ilman heitä ei seurassa tapahdu mitään, joten muistetaan pitää jokaisesta hyvää huolta. Ohjaaja- ja valmentajakoulutusten toteuttaminen ja jatkuva kehittäminen ovat liiton perustyötä, ja toivon, että löydätte tien helposti tuleville kursseille ja webinaareihin. Samalla haluan korostaa myös seuran hallintoihmisten tärkeyttä, sillä ilman toimivaa rakennetta on vaikea valmentajien toimia ja liikkujien liikkua. Jokaisella on siis tärkeä oma paikkansa seurassa – ja siitä muodostuu myös Suomen Melonta- ja Soutuliitto.

Vastuullisuus on puhuttanut liikunta- ja urheilukenttää laajasti viime vuosien ajan. Hyvä hallinto, turvallinen toimintaympäristö, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo, ympäristövastuullisuus sekä antidopingtyö on kirjattu urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman pääteemoiksi. Melonta- ja Soutuliitossa vastuullisuustyö on ottanut ensimmäisiä askeleita, mutta tässä työssä ei olla koskaan valmiita. Tänä vuonna kuitenkin on hyvä pohtia, millaisia ovat meidän yhteisömme lupaukset vastuullisuustyössä. Oletteko te jo omassa seurassanne tehneet vastuullisuusohjelman? Oletko itse pohtinut, miten varmistat vastuullisen toiminnan?

Huippu-urheilu kuuluu oleellisesti lajiliiton tehtäviin. Lajien kehittämissuunnitelmat opastavat meitä kohti menestyvämpää huippu-urheilua, mutta niiden eteen on ponnisteltava jatkuvasti. Yhteistyö huippu-urheiluyksikön kanssa, valmentajien osaaminen ja menestystä tukevat valmentautumisympäristöt ja -palvelut ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä. Niitä ei kuitenkaan tarvita, jos emme huolehdi urheilijan polun alkupäästä ja saa mukaan lapsia ja nuoria, jotka syttyvät urheilusta ja haluavat astua tavoitteellisen urheilun polulle. Tässä on meille kaikille työsarkaa; tarvitaan näkyvää ja laadukasta toimintaa, markkinointia, viestintää, tapahtumia, kampanjoita jne.

Melonta- ja Soutuliiton lajien parissa on kaikille mahdollisuus tavoitella unelmiaan; joko huippu-urheilijana tai harrastajana. Nyt onkin hyvä levittää ilosanomaa ”Suomi soutaa ja meloo” -päivästä lauantaina 11.6.2022. Päivän avulla on tarkoitus houkutella kaikkia vesille melomaan ja soutamaan. Toivottavasti seurasi on mukana yhteisessä tempauksessa järjestäen lajikokeiluja, retkiä tai muita tapahtumia. Samalla voi myös osallistua hyväntekeväisyyskeräykseen, jolla avulla pidetään saaristo ja sisävedet siistinä!

Liiton henkilökunta on olemassa teitä varten. Olkaa siis aktiivisesti mukana vaikuttamassa ja osallistumassa!

terveisin, Eerika Laalo-Häikiö

Eerikan tavoittaa sähköpostilla eerika.laalo-haikio(at)smsl.fi tai soittamalla 040 5932487