Melontaetiketti on julkaistu

Suomen Melonta- ja Soutuliitto on ollut mukana laatimassa Suomen Ladun ja Turvallisuus- ja Kemikaalivirasto (TUKES) kanssa melontaetikettiä. Melontaetiketti muistuttaa, miten liikkua vesillä turvallisesti ja vastuullisesti.

-Yhteistyössä tehty etiketti on parempi kuin yksin tehty. Näin saimme täydellisimmän kokonaisuuden rakennettua, sanoo Suomen Melonta- ja Soutuliiton harrastekoordinaattori Kai Lindqvist.

-Haluamme edistää hyviä tapoja ja ymmärrystä luonnossa liikkumisen pelisäännöistä myös vesillä, joten pidimme tärkeänä, että myös melojille ja muille vesillä liikkujille luodaan oma etikettinsä, sanoo Suomen Ladun ulkoilun suunnittelija ja melonnan lajivastaava Susanne Blomqvist.

-Etiketit ovat myös erinomainen keino turvallisuuden parantamiseksi. Toivottavasti myös kuluttajapalvelujen tarjoajat ottavat nämä heti käyttöön, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston melontapalvelulujen turvallisuudesta vastaava ylitarkastaja Hannu Väärälä.

Kesän melontakausi alkaa olla käsillä. Melontaetiketin toivotaan muistuttavan niin konkareita kuin aloittelijoita vesillä liikkumisen säännöistä. Melontaetiketistä on julkaistu suomen kielisten versioiden lisäksi myös omat versionsa ruotsiksi sekä englanniksi. Kaikki versiot sekä niiden erilliset koot (A4, A3 ja A2) löytyvät Melontaetiketin sivulta.

Etiketin ohjeet kuuluvat:

  1. Kunnioita luonnon rauhaa. Vältä turhaa metelöintiä. Anna rannalla tilaa myös muille.
  2. Väistä muuta vesiliikennettä. Vältä melomista veneväylillä.
  3. Vie roskat mukanasi. Tee nuotio vain osoitetuille paikoille. Avotulen tekeminen maastopalovaroituksen aikana on kielletty.
  4. Suosi merkittyjä rantautumispaikkoja. Vältä melomista ja rantautumista piha-alueiden läheisyydessä.
  5. Ota selvää lintujen pesimäalueista ja luonnonsuojelualueista. Noudata niiden sääntöjä.
  6. Käytä aina kelluntaliivejä. Pidä puhelin mukanasi 112-sovellus ladattuna. Melo olosuhteissa, jotka hallitset.