Turvallisesti kevätvesille

Etelä-Suomessa pääsee jo merelle, vaikka jäät vielä viipyilevät vielä sisälahdilla ja järvillä. Pohjoisessa vesistöt ovat vankasti jään peittämiä, mutta vesille päästään viimeistään toukokuussa. Keväällä kannattaa kerrata vesillä liikkumisen turvallisuusasioita.

Lämmin ilma – kylmä vesi

Keväällä ilma voi olla lämmin, mutta vesi on aina kylmää. Kylmässä vedessä toimintakyky heikkenee jo muutamassa minuutissa, joten veden varaan joutumista on vältettävä.

SUH:n hypotermiatesti

Tukeva alus – ryhmän tuki – seurantavene

Varmin tapa välttää kastuminen on valita riittävän tukeva kanootti tai vene, jotta kaatumiselta vältyttäisiin. Kiikkerämpiä aluksia on parempi kokeilla kesällä vesien lämmettyä.

Kaksin tai ryhmässä liikkuminen luo turvallisuutta. Ongelmatilanteista selviytymistä, esimerkiksi kaatuneeseen alukseen takaisin kiipeämistä, kannattaa harjoitella ennakkoon.

Seurantavene on kylmän veden aikaan suositeltava urheilijan tuki ja turva. Veneessä kulkevat vaihtovaatteet ja muut turvallisuusvarusteet. Veneestä käsin on myös helpompi avustaa kaatunutta urheilijaa.

Asu kelin mukaan

Kastumisen varalta päällä tulisi olla jotain lämmintä. Vesiurheilupuku, esim. kevyt märkäpuku tai vastaava, on puuvillapaitaa parempi vaihtoehto. Retkelle tai vaikeampaan keliin voi olla syytä varautua vesiliikuntaan tarkoitetulla kuivapuvulla. Vaikka vesiurheilupuvuilla saakin lisäaikaa ja kylmällä kelillä myös mukavuutta, on kuitenkin syytä huomioida, että nämä puvut eivät vastaa pelastautumispukuja. Ne eivät ole tarkoitettu pitkäaikaiseen oleskeluun kylmässä vedessä. Niissä ei myöskään ole kelluttavaa ominaisuutta.

Kelluntaliivi

Kelluntaliivi on ehdoton valinta kaikessa ei kilpailullisessa vesillä liikkumisessa. Nykyaikaiset liivit ovat hyvin suunniteltuja, eivätkä juuri haittaa liikkumista. Tarjolla on myös hyvin ohuita kelluntatakkeja ja housuja, jotka sopivat myös kilpailulliseen harjoitteluun kylmissä olosuhteissa.

Aluksen kelluvuus

Melonnan turvallisuusohjeen mukaan aluksen on kelluttava vaakatasossa myös vedellä täytettynä. Vain kunnolla kelluvaan kanoottiin on mahdollista päästä vedestä käsin takaisin. Koska yleisimmät rakennusmateriaalit eivät yksinään ole kelluttavia, on kanootissa oltava joko vedenpitävät laipiot tai erilliset kellukkeet, esim. ilmatäytteiset kellukkeet molemmissa päissä.

Puhelin

Vedenkestävä tai vedenpitävästi pakattu puhelin on paras apuväline vahingon tapahduttua. On tärkeää, että puhelimella voi soittaa myös veden varaan jouduttuaan. On hyvä ilmoittaa kotijoukoille myös esim. retkireitin muutoksista tai paluuajan viivästymisestä. Apua saattaa tarvita myös ryhmän ulkopuolinen veneilijä tai ohikulkija.

Vaihtovaatteet

Lämpimät vaihtovaatteet on syytä varata mukaan joko alukseen tai lähirannalle odottamaan. Vaikka veden varaan ei joutuisikaan, on lenkin jälkeen vähintäänkin mukava pukea heti lämmintä päälle.

Ennakointi

Tärkeintä on ennakoiva asenne. Kannattaa suunnitella reitti, kalustovalinta ja varusteet siten, että kylmän veden vaikutukset on huomioitu. Myös muuttuvat sääolosuhteet pitää huomioida, pitää varautua muuttamaan reittiä esim. saaren suojaisemmalle puolelle.

Lyhyesti

Keväällä vesillä liikkuvan tulee minimoida veden varaan joutumisen mahdollisuus, mutta varautua myös mahdolliseen kaatumistilanteeseen sekä varautua antamaan apua myös toisille.

Turvallista vesikauden alkua!

p.s. Nämä ohjeet soveltuvat niin soutuun kuin melontaankin. Lajikohtaiset eroavaisuudet pitää toiminnassa kuitenkin huomioida. Esim. kilpailullisessa harjoittelussa käytössä on yleisesti valmennusvene tai -veneitä, joten urheilijalla ei aikuisten harjoittelussa yleensä käytetä kelluntaliivejä. Lasten ja nuorten harjoittelussa kelluntaliivit on vähintäänkin suositeltava varuste, mutta tilanteen mukaan voidaan toimia valmentajan harkinnan mukaan.