Freestylemelonnan maajoukkue valmistautuu MM-kilpailuihin Columbuksessa

Freestylemelonnan MM-kilpailut käydään 9.-14.10 Columbuksessa (Georgia) Yhdysvalloissa. Suomen kymmenhenkinen joukkue on jo kokonaisuudessaan Columbuksessa – kilpailupaikassa harjoittelu on tärkeä osa valmistauduttaessa itse kilpailuun.

Suomea edustavat miesten yleisessä sarjassa (Men´s K1) Visa Rahkola (Vantaa), Miika Sorjonen (Espoo) ja Tuisku Äänismaa (Heinola). Naisten yleisessä sarjassa (Women´s K1) meloo Anni Mykkänen (Kausala), Outi Lahti (Helsinki), Marjaana Terni (Pyhtää)  ja Iia Vuorenpää (Rajamäki) . Alle 18-vuotiaiden juniorisarjoissa edustajamme ovat miehissä (Junior Men´s K1) Onni Eronen (Jyväskylä) ja sekä naisissa (Junior Women´s K1) Taru Terni (Pyhtää) ja Anne Pantsar (Espoo).  

Kotimaisella melontayleisöllä odotukset ovat korkealla syystäkin. Maajoukkueen kärkimelojista Visa Rahkola ja vielä junioreissa melova Onni Eronen olivat mitaleilla viime syksyn maailmancupin osakilpailussa juuri Columbuksessa, jossa myös MM-kilpailut käydään. Miika Sorjonen näytti kesän SM-kilpailuissa, että yllätykseen on hyvät mahdollisuudet, kun taas Tuisku Äänismaa joutuu hakemaan uudelleen kilpailukuntoa loppukesän sairastelujakson vuoksi.

Visa Rahkola ajatuksia kilpailupaikalta: ”Olen kerennyt treenailemaan puolitoista viikkoa täällä, mutta lajitreenit kisa-aallossa oikealla vedenkorkeudella ovat aika vähissä. Vettä ei kertakaikkiaan ole ollut tarjolla ensimmäisen viikon jälkeen. Kisa-aalto on viime vuoden tyyliin todella haastava ja sitä on myös muokattu hieman. Fiilis on kuitenkin luottavainen. Päivä kerrallaan kohti alkueriä.”

“Treenijakso on ollut harjoitusten pohjalta hyvä, mutta harmillisen pätkivä. Paikallisen sähköyhtiön oikut ovat rajoittaneet harjoitteluaikaa paljon. Kilpailun kannalta oloni on vahva – odotan kovaa kisaa hyvillä mielin”, jatkaa Onni Eronen.

Naisten edustus on laaja, Anni Mykkäseltä voidaan aiemman kilpailumenestyksen perusteella odottaa parhaita suorituksia, mutta muutkin naisedustajat ovat kauttaaltaan parantaneet suoritustasoaan kauden aikana. Vuoden 2002 Euroopan mestari Marjaana Terni on palannut maajoukkueeseen.

Juniorinaisissa Anne Pantsar ja Taru Terni ovat ensimmäistä kertaa arvokilpailuissa, joten odotukset ovat maltilliset, mutta on tärkeää saada arvokasta kilpailukokemusta.

Suomen maajoukkueella oli kesän aikana erinomaiset harjoittelumahdollisuudet kotimaassa, sillä sateisen kesän vuoksi Lieksan Neitikoskessa on samankaltaiset melontaolosuhteet kuin Columbuksessa. Kilpailut käydään “Good Wave”- nimisessä suorituspaikassa, joka sijaitsee Georgian ja Alabaman osavaltioiden rajapyykkinä virtaavassa Chattahoocee-joessa. Kilpailupaikan veden virtaamaaa säännöstelee ylävirran puolella oleva voimalaitoksen pato. Kilpailupaikka on haastava, joten MM-kilpailut tulevat olemaan erittäin mielenkiintoiset, sillä yllätyksiä voidaan odottaa kaikilta kilpailijoilta.

MM-kilpailujen sivut Kansainvälisen kanoottiliiton nettisivuilla

Maajoukkueen kilpailumatkaa voi seurata blogissa

Maajoukkueurheilijoiden profiilit

Teksti: Kari Nykänen