Sisäsoudun MM-kilpailut viikonloppuna

23.2.2023 Yleinen

Sisäsoudun MM-kisat tänä viikonloppuna: suomalaiset valmiina taistoon #RowTheNorth -hengessä.

Sisäsoutukausi huipentuu viikonloppuna kilpailtaviin sisäsoudun MM-kilpailuihin. Kanadan Mississaugassa lauantaina ja sunnuntaina järjestettävä kaksipäiväinen tapahtuma on ensimmäinen aito hybridikilpailu, jossa sekä paikan päällä että virtuaalisesti kilpailevat toisiaan vastaan samoissa lähdöissä reaaliajassa. Koska paikan päällä kilpaillaan paikallisten aikataulujen mukaan, suomalaisten virtuaalikilpailijoiden startit osuvat pääosin ilta- ja yöaikaan. Kilpailujen virallinen hashtag #RowTheNorth viittaa Kanadaan, mutta sopii toki erinomaisesti myös suomalaisille, jotka hakevat kisoista jatkoa menneiden vuosien arvokilpailumenestykselle 23 urheilijan voimin.

Naisten 500 metrille sekä nais- ja sekajoukkueviesteihin osallistuva Sonja Peltola kertoo odottavansa kilpailuja innolla. ”Jännää, että kisavedot ovat yöllä. Olen yrittänyt vähän kääntää rytmejä tällä viikolla ja mennä nukkumaan myöhemmin kuin normaalisti. Rytmien muutos valmistautumisessa on ollut vähän haasteellista, mutta valmistavat vedot ovat menneet hyvin ja olen luottavaisin mielin, että kisahetkellä energiaa löytyy!”

Paikan päällä Kanadassa Versa Challenge -sarjassa kilpailevan Joel Naukkarisen valmistautuminen ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden tavoitteluun on niin ikään hyvää vauhtia käynnissä. ”Viime viikko tuli vielä reviteltyä ennätyskunnolla, tämän viikon olen ottanut kevyesti ja harjoitellut ergolla erilaisia teknisiä juttuja, joita voi tulla mukaan jossain muodossa. Aikaerosopeutuminen meni paremmin kuin hyvin. Olemme varustautuneet huoltajien kanssa viimeisen päälle eri juttuihin, mitä olemme osanneet tulevalle viikonlopulle kuvitella ja päätellä aikatauluista. Olemme laatineet vaihtoehtoisia strategioita eri osakilpailuihin riippuen skenaariosta ja olen kouluttanut heille asioita, minkä kanssa voi tarvita apua. Lisäksi on pitänyt aiempaa enemmän tutustua kilpakumppanien vahvuuksiin ja heikkouksiin, koska näissä lajeissa myös toisten kilpailijoiden tulokset määrittävät kilpailun kulkua.”

Versa Challengen viidestä kilpailulajista on tähän mennessä julkaistu kaksi. Ensimmäisessä lajissa soudetaan 8 kierrosta lyhenevissä aikaikkunoissa, joiden aikana on suoritettava 1150m (miehet) / 950m (naiset), loppuaika seuraavan kierroksen alkuun on lepoa. Ensimmäisen kierroksen suorittamiseen on aikaa 5 minuuttia ja 40 sekuntia. Kierrokset lyhenevät kierros kierrokselta 20 sekunnilla, ja viimeinen kierros on pituudeltaan 3 minuuttia ja 20 sekuntia. Voittaja on nopeiten kaikki määrätyt metrit suorittanut kilpailija. Toinen laji puolestaan on 36 minuutin mittainen pudotuskilpailu, jossa soudetaan 9 kertaa 4 minuutin kierroksia ilman taukoja niin, että joka kierroksen vähiten metrejä soutanut kilpailija putoaa kilpailusta. Kilpailun voittaja on viimeisen kierroksen aikana eniten metrejä soutanut kilpailija, ja loput sijat ratkaistaan putoamisjärjestyksessä.

”Versa Challenge on kyllä siistein sisäsoutukilpailu, mihin on tullut koskaan osallistuttua! Paljon epävarmuustekijöitä lisäämässä jännitystä ja strategia vaikuttaa nousevan erityiseen rooliin. Näitä kisoja ei voiteta pelkällä fysiikalla”, Naukkarinen toteaa.

Lauantain kisapäivä alkaa klo 16:10 ja sunnuntain klo 15:40 Suomen aikaa.

Livestriimi lauantai aamupäivä (2000m parakategoriat, masters-ikäluokat 70+ -vuotiaista 50-54 -vuotiaisiin sekä 19-20 ja 21-22 -vuotiaat)

Livestriimi lauantai iltapäivä (Versa challenge lajit 1 ja 2, 500m 23-39 -vuotiaat sekä naisten ja miesten joukkueviestit)

Sunnuntain livestriimit julkaistaan World Rowing -youtube-kanavalla

MM-kilpailut World Rowingin sivuilla

Osallistujalistat kokonaisuudessaan

Suomalaisten osallistujalista