Suomalaiskolmikko valmiina olympiasoudun MM-kilpailuihin – Naukkarinen tavoittelee olympiamaapaikkaa

Sunnuntaina Belgradissa alkaviin olympiasoudun MM-kilpailuihin onnistuneita kisavetoja hakemaan suuntaa kolme suomalaista. Kevyissä yksiköissä kilpailevat Kasper Hirvilampi ja Aura Forsberg sekä yksikössä Joel Naukkarinen.

MM-kilpailuissa jaetaan myös maapaikkoja Pariisin olympialaisiin. Kevyet yksiköt eivät ole olympialajeja, mutta yksikössä yhdeksän parasta saa maapaikan.

Joel Naukkarinen sanoo kehittyneensä soutajana tänä vuonna monella tasolla. Hänen fyysinen kuntonsa on kehittynyt entistäkin paremmaksi, mutta monessa muussakin asiassa kehitystä on tullut.

– Kestävyysominaisuuteni ovat myös kehittyneet niin itse soutusuorituksen kuin erilaisten ympäristöolosuhteidenkin vaatimalle tasolle. Mentaalipuolella kehitystä on tapahtunut kilpailemisessa ja kuormituksen sietoon liittyvissä tekijöissä. Olen kilpaillut monessa lajissa ja enemmän kuin koskaan. Suurimmat kehitysaskeleet olen kuitenkin saavuttanut soututekniikassa. Olen päässyt sille tasolle, jossa on realistista taistella menestymisestä kansainvälisissä kilpailuissa, Naukkarinen sanoo.

MM-kisoissa hän tavoittelee olympiamaapaikkaa.

– Viimeisimmän maailmancupin 11. sija oli iso harppaus sijoituksellisesti aiempaan tasooni nähden ja siitä on huomattavasti pienempi askel tavoiteltuun sijoitukseen.

Naukkarinen pääsee kilpailuihin hyvästä tilanteesta:

– Valmistautuminen on mennyt nappiin ja kerrankin kisoihin lähtiessä on tunne, että “on valmis”. Yleensä aina on jollain osa-alueella fiilis, että jotain jäi tekemättä. Minulla on kova luotto tämänhetkiseen tasooni ja uskon sen riittävän korkealle, Naukkarinen sanoo.

Hirvilampi: ”Haluan säilyttää sen suoritusvarmuuden mitä maailmancupeissa on ollut”

Aura Forsberg on laajentanut valmennustiimiään ja saanut vesille mukaan tekniikkavalmentajakseen Kjell Karlssonin.

– Tie on toki pitkä, mutta positiivisia merkkejä on että tekniikan kanssa on menty eteenpäin. Tämän lisäksi fysiikka on myös kehittynyt. Treenit ovat sujuneet hyvin, ja kesän kisojen perusteella on menty kovempaa kuin viime vuonna, Forsberg sanoo.

MM-kilpailuissa hän tähtää parempaan kuin viime vuonna.

– Vaihtelevuus on suuri kevyessä yksikössä, ja ainoastaan 3 urheilijaa minun lisäkseni on viime vuodelta mukana kisoissa, joten vaikea on tehdä tarkkoja tavoitteita. Joka tapauksessa tähtäimenä on saada hyviä kisavetoja heti alkuerästä lähtien.

Kasper Hirvilampi kuvaa kesäänsä ”vähän vaihtelevaksi”. Siihen on mahtunut paljon hyvää. Kesän positiivisimman asian hän poimii hetkessä:

– Tason vakiinnuttaminen, huonotkaan soudut eivät ole ihan niin huonoja kuin ennen. Tekeminen on aika varmaa. Hyvä suoritusvalmius ollut läpi kauden. Se lupailee hyvää MM-kisoihin, Hirvilampi sanoo.

Myös viimeistely MM-kisoihin on sujunut:

– Pääharjoitukset ovat onnistuneet tosi hyvin.

Hän tietää, että MM-vesillä odottaa tiukat kilpailut, mutta olo on luottavainen.

– Aiempiin vuosiin verrattuna toivon selvää tasonnostoa. Haluaisin säilyttää sen suoritusvarmuuden mitä maailmancupeissa on ollut.

Olympiasoudun valmennuspäällikkö Ilona Hiltunen kuvaa kilpailuja kokonaisuudessaan mielenkiintoisiksi.

– Taso tulee olemaan olympialaisia edeltävänä vuonna varmasti taas kivenkova, kun ensimmäiset Pariisin olympialaisten maapaikat on jaossa. Suomalaisten kaikissa veneluokissa on hyvä osanotto. Miesten yksikössä on todella monta maata tavoittelemassa olympiapaikkaa, joten jänniä kisoja on ihan alkueristä asti. Vaikka kevyet yksiköt eivät ole olympialaji, on niissäkin kova taso, koska ainoan kevyen luokan olympialajin eli kaksikon varahenkilöt soutavat yleensä kevyessä yksikössä, Hiltunen sanoo.

Alkuerät ovat sunnuntaina aamupäivällä klo 10.30 alkaen. Eräkohtaiset ajat tarkentuvat lauantaina.

(Kuvassa Joel Naukkarinen, kuva: Balint Czucz)