Eetu Kolehmainen seitsemäs nuorten ratamelonnan EM-kilpailuissa

Slovakian Bratislavassa ratkottiin alle 18-vuotiaiden sekä alle 23-vuotiaiden nuorten Euroopan mestaruuksia ratamelonnassa 27.–30.6.

Etukäteen Suomen mitalitoiveet kohdistuivat Eetu Kolehmaiseen, joka edusti Suomea äskettäin aikuisten EM-kilpailuissa.

Yksiköiden 1000 metrillä Kolehmainen karsiutui ensin niukasti A-finaalista ja sijoittui yhdenneksitoista, eikä sijoitus vastannut nuoren, lahjakkaan melojan odotuksia. Tästä sisuuntuneena vain pari tuntia myöhemmin hän kiihdytti 500 metrin yksiköissä välieränsä voittoon ja eteni näin sunnuntain A-finaaliin.

Nuorten Euroopan kärki on erittäin tiukka, eikä Kolehmainen harmillisesti kuitenkaan yltänyt parhaaseensa A-finaalissa, loppusijoitus oli seitsemäs.

Päävalmentaja Petteri Pitkänen arvioi suomalaisista parhaiten sijoittuneen Kolehmaisen melontaa:

“Edellinen Suomen EM-kisojen A-finaalipaikka taitaa olla vuodelta 2018 ja mitali vuodelta 2013, joten siihen nähden tämänpäiväinen oli upea sijoitus Eetulta. Toisaalta taas vireys ei ole ollut paras mahdollinen tällä kaudella. Parhaassa vireessä olisi voinut olla kaksikin mitalia otettavissa näistä kisoista.”

Kolehmainen kuvaili tunnelmia kisojen jälkeen:

“Ihan ok kisat, mutta ei ehkä ihan saanut sitä parasta irti. Oli kuitenkin parhaat viisisataset, mitä olen tänä kautena melonut. Alkaa jo vähän painaa, kun on kuukauden sisään ollut maailmancup, aikuisten EM-kisat ja nyt nämä. Fiilis on ihan ok ja väsynyt, siihen kiteytyy tunnelmat nyt kisojen jälkeen.”

Suomen joukkueessa oli mukana myös 16-vuotiaita nuoria tulevaisuuden lupauksia, jotka pääsivät ensimmäistä kertaa EM-tasoisiin kilpailuihin U18-sarjassa. Cecilia Hirvelä ja Anna Haikara meloivat hienosti parantaen omaa ennätystään, vaikka eivät vielä edenneet välieristä pidemmälle. B-finaaliin pääsy oli erittäin lähellä.

Kaksikoiden (K2) 500 metrillä U23-sarjassa kilpailivat Hillevi Westerback ja Elin Ljungqvist, jotka sijoittuivat kokonaiskilpailun 14. tilalle. Westerback kilpaili lisäksi yksiköiden (K1) 1000 metrillä, jossa aika ei riittänyt B-finaaliin.

Kalle Hippeläinen ja Niko Keskinen meloivat U23-sarjan kaksikoissa 1000 metrillä 12. sijalle ja 500 metrillä 19. sijalle. He saivat täyden suorituskapasiteettinsa käytettyä ja pysyivät hyvin mukana kärjen vauhdissa.

Päävalmentaja Pitkänen kommentoi kilpailijoiden suorituksia ja kilpailuja kokonaisuutena:

“Näissä kisoissa ei ollut ns. heikkoja maita mukana, niitä ei Euroopassa oikeastaan olekaan, toisin kuin MM-kisoissa. Sekä naisissa että miehissä alle 23-vuotiaiden sarjassa taso on hyvin lähellä jo seniorien tasoa. Monet alle 23-vuotiaat ovat kilpailleet jo usein senioritason kilpailuissa, jopa saavuttaneet useita mitaleja.

Pojissa Kalle (Hippeläinen) ja Niko (keskinen) jäivät kaksikoiden 500 metrillä B-finaalista harmittavasti vain viiden sadasosasekunnin päähän. Kilpailujen taso oli tiivis ja vaihteli vedosta toiseen, joten B-finaalissa olisi ollut ihan mahdollista jättää taakse joitakin maita. Kaksikon 1000 metrillä he vetivät myös ihan hyvän kisan – ei voisi enempää vaatiakaan kuin suoritusta omalla parhaalla tasollaan, johon he ylsivät.

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen osalta Cecilia (Hirvelä) ja Anna (Haikara) olivat hyvin lähellä päästä B-finaaliin, mikä oli hieno suoritus. Heillä, ja samoin Elinillä (Ljungqvist) ja Hillevillä (Westerback), on vielä vuosia jäljellä nuorten sarjoissa. Tänne oli järkevää lähteä etenkin siksi, että tytöt ovat todella lupaavia omissa ikäluokissaan. Tämä oli heille ensimmäinen kisa PM-kilpailuista seuraavalle tasolle, joka on iso loikka. Täältä saatiin tärkeää kilpailukokemusta jatkoa varten.”