Hakala ja Kolehmainen valmiina todella kovaan kilpailuun olympiapaikasta

Ratamelonnan Euroopan olympiakarsinnassa ennakkoon suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat miesten kajakkikaksikoiden 500 metrillä Jeremy Hakalaan ja Eetu Kolehmaiseen. Keskiviikkona ja torstaina Unkarin Szegedissä käytävissä kilpailuissa nähdään suomalaisista myös Netta Malinen (K1 500m). Jos kaksikko ei saavuta keskiviikkona olympiapaikkaa, Kolehmainen kilpailee myös kajakkiyksiköiden 1000 metrillä.

Hakala ja Kolehmainen ovat olleet lupaavassa vireessä, mutta kilpailu kajakkikaksikoiden 500 metrillä jaossa olevasta yhdestä olympiapaikasta on todella kovaa. Sitä tavoittelee suomalaisten lisäksi 20 kaksikkoa. Viime vuoden MM-kilpailuista kuusi eurooppalaista maata sai paikan miesten kajakkikaksikoiden 500 metrille, mutta moni melonnan suurmaa on vielä täysin ilman olympiapaikkaa miesten kajakkimelonnassa. Se takaa, että taso on todella kova.

Olympiakarsinnoissa yksi laji melotaan poikkeuksellisesti alkuerästä finaaliin yhden päivän aikana. Esimerkiksi suomalaiskaksikon osalta se tarkoittaa sitä, että aamun kolmesta alkuerästä vain erien voittajat etenevät suoraan iltapäivän finaaliin. Muut finalistit joutuvat melomaan tuossa välissä vielä välierän.

– Alkuerä on tarkoitus vetää niin kovaa kuin ikinä mahdollista, jos aukeaisi suora finaalipaikka. Silloin suomalaiskaksikko on finaalissa aika vahvoilla. Kun samassa alkuerässä on Latvia, Ranska ja Italia, joten kovia päänahkoja saa tippua alkuerässä, jos meinaa suoraan finaaliin mennä. Jos finaaliin joutuu menemään välierien kautta, on finaaliin mennessä on sitten jo kaksi erittäin kovaa vetoa alla lyhyellä palautumisajalla, joten tässä kilpailussa alkuerävedolla on melkoinen merkitys, Valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen tiivistää.

Suomalaiskaksikko on hyvissä tunnelmissa olympiakarsinnan alla.

– Aika hyvästä tilanteesta lähdemme. Olemme pystyneet tekemään kaksikolla tosi hyviä treenejä, Jeremy Hakala sanoo.

– Tänä talvena olen ollut huomattavasti enemmän leireillä ja olen päässyt treenaamaan aika paljon tasaisemmin koko kauden. Harjoituskausi on mennyt tosi hyvin putkeen, peruskunto on kasvanut ja vauhti yksiköllä on kasvanut. Kaksikolla odotan, että saamme (olympiakarsinnassa) mahdollisimman onnistuneen suorituksen, johon voimme olla tyytyväisiä, Eetu Kolehmainen sanoo.

Suomalaiset ottivat kansainvälistä kilpailutuntumaa Kööpenhaminassa pari viikkoa sitten. Siellä kaksikko voitti alkueränsä alkuerien nopeimmalla ajalla ja eteni suoraan finaaliin. Finaali jäi väliin, kun Hakalalle nousi alkuerän jälkeen kuumetta. Sairastuminen meni onneksi nopeasti ohi, eikä vaikuttanut Kööpenhaminan-kisoja seuranneeseen leiripätkän Bratislavassa.

Yksiköissä on jaossa kaksi olympiapaikkaa.

Olympiakarsintojen jälkeen kilpailut Szegedissä jatkuvat maailmancupilla. Siellä tärkeää kovaa kansainvälistä kilpailua saavat myös U23-ikäluokan arvokisoihin tähtäävät Niko Keskinen ja Kalle Hippeläinen. Nuorukaisten kajakkikaksikko on ollut hyvässä vauhdissa.

– Kallella ja Nikolla on natsannut alusta lähtien luontaisesti hyvin yhteen kaksikossa. Kalle on vasta 19-vuotias, mutta kehittynyt talven aikana tosi huikeasti. Maailmancupissa he saavat vetää paineitta, toivottavasti saisivat hyvät vedot ja pääsisivät alkuerästä välierään, Pitkänen sanoi.

8.–9.5. Unkarin Szegedissä melottavaan Euroopan olympiakarsintaan on valittu:

  • Eetu Kolehmainen K2 500 m & K1 1000 m
  • Jeremy Hakala K2 500 m
  • Netta Malinen K1 500 m

Aikataulut ja lisäinfoa olympiakarsinnasta

10.-12.5. Szegedissä melottavaan ensimmäiseen maailmancupin osakilpailuun on valittu:

  • Eetu Kolehmainen K2 500 m & K1 1000 m
  • Jeremy Hakala K2 500 m & K1 200 m
  • Joona Mäntynen K1 200 m
  • Kalle Hippeläinen K2 500 m
  • Niko Keskinen K2 500 m
  • Netta Malinen K1 1000 m & K1 500 m