Kaksi mitalia Suomeen coastal-soudun EM-kilpailuista 

Coastal-soudun Euroopan mestaruuksista kilpailtiin Puolan Gdanskissa 20.-23.6. Coastal- eli rannikkosoutu on valittu uudeksi olympialajiksi, joka nähdään ensimmäistä kertaa vuoden 2028 Los Angelesin olympialaisten ohjelmassa.

Suomea edusti Puolassa kuusihenkinen joukkue, jossa kilpailijoita oli yksiköissä ja kaksikoissa sekä molemmissa lajeissa: kestävyysmatkalla ja beach sprintissä.

Parhaiten suomalaisista menestyivät kuuden kilometrin pituisella kestävyysmatkalla sekakaksikko Eeva Karppinen – Joel Naukkarinen, jotka olivat loppumetreille asti erittäin vahvasti kiinni EM-kullassa, mutta sijoittuivat rantautumisessa tapahtuneen virheen vuoksi lopulta hopealle.

Toisen suomalaismitalin taisteli naisten yksiköissä Eeva Karppinen samoin kestävyysmatkalla voittaen EM-pronssia.

Toisessa coastal-soudun alalajissa, beach sprint -kilpailussa, eivät suomalaiset tällä kertaa edenneet finaaleihin.

-Eilisten beach sprintin aika-ajojen ja harjoitusten jälkeen oli hyvä fiilis lähteä tähän päivään. Valitettavasti suomalaisilla tie kuitenkin katkesi päivän ensimmäisten vetojen jälkeen. Laji on erittäin herkkä ja kaiken pitää osua kohdilleen, jotta voi saada erävoiton. Tällä kertaa suomalaisilla oli haasteita kovassa sivutuuliaallokossa ja tuli esimerkiksi pieniä navigointivirheitä. Tähän lajiin kuitenkin kuuluu muuttuvat olosuhteet ja tekijät. Näiden asioiden harjoittelua pystytään varmasti vielä tehostamaan. Lisäksi boat handlereita tarvittaisiin enemmän ja heidän harjoittelua joukkueen kanssa, analysoi päävalmentaja Ilona Hiltunen viimeisen kilpailupäivän tapahtumia.

Kahden EM-mitalin saalis ilahdutti ansaitusti urheilijoita ja päävalmentaja Hiltusta:

-Kaiken kaikkiaan kisoista jäi hyvä fiilis kahden kestävyysmatkan mitalin myötä. Eevan pronssi yksiköissä ja Eevan ja Joelin hopea kaksikoissa olivat todella hienoja saavutuksia. Beach sprintissä olisi tietysti haluttu päästä pidemmälle, mutta uskon, että se on mahdollista syyskuussa MM-kisoissa, kun kausikin on vähän pidemmällä, kommentoi Hiltunen.

Yleisten sarjojen lisäksi Gdanskissa kilpailtiin nuorten U19-sarjoissa, joissa Suomea beach sprintissä edustanut Andre Salmi souti kahdeksan parhaan joukkoon, mutta ei edennyt välieriin.