Mitä soutu on?

Nuori, etsitkö uutta harrastusta? Haluatko kovan kunnon, kavereita ja haasteita?

Soutu on monipuolinen laji, jossa treenataan voimaa, kestävyyttä ja taitoa. Soutu itsessään on laaja käsite, sillä erilaisia soutulajeja on useita:

  • Sisäsoutu, crossfitistäkin tuttu kilpailumuoto. Sisäsoutua pidetään maailmalla fyysisen kunnon todellisena mittarina!
  • Olympiasoutu, olympialaisissakin kilpailtava erittäin tekninen ja fyysinen soutumuoto, jossa soudetaan pitkiä, kapeita ja kevyitä hiilikuituveneitä. Olympiasoutu voi olla yksilö- tai joukkuelaji, veneluokasta riippuen. Olympiasoutu on myös maailmalla arvostettu yliopistolaji.
  • Puuvenesoutu, perinteisempi soutumuoto, jossa soutajalla on nimensä mukaisesti puinen kilpasoutuvene. Myöskin puuveneissä on paljon erilaisia veneluokkia yksiköstä isoon kirkkoveneeseen asti! Lajin tunnetuin tapahtuma on Sulkavan Suursoudut, jossa mitataan kovaa kestävyyskuntoa.
  • Coastal-soutu, soutulajien uusin tulokas ja extremein soutumuoto kaikista. Coastal-veneet ovat tarkoitettu aallokkoiseenkin keliin ja lajin EM- ja MM-kisoissa kisataankin merellä kovissa aallokoissa ”surffaten”. Nimestään huolimatta coastal sopii myös järviolosuhteisiin ja taipuu extreme-luonteestaan myös rauhallisempaan harrastuskäyttöön.

Soutu on voimakestävyyslaji, eli se yhdistää voima- ja kestävyysharjoittelun. Soutajat tunnetaan yleisesti pitkinä, harteikkaina ja lihaksikkaina urheilijoina. Soudun harrastamiseen kuuluu kunnon kehittämisen lisäksi olennaisena osana soututaidon, eli tekniikan harjoittaminen. Joukkueveneissä harjoitellaan lisäksi yhteistä tahtia, eli rytmissä pysymistä.  Tekniikan ja yhteissoudun merkitys on lajissa suuri, sillä kovakuntoinenkaan kaveri ei pärjää puutteellisella tekniikalla.

Soudussa voit nousta maailman huipulle, vaikka aloittaisit vanhempanakin!

Soudusta saat monipuolisen harrastuksen, mutta jos tavoitteita riittää, voit nousta siinä myös aivan maailman huipulle! Soutua ei monien muiden lajien tapaan voi edes aloittaa kovin nuorena, sillä kaluston käsittely vaatii riittävää ulottuvuutta ja riittäviä voimatasoja. Suositeltava aloitusikä on 12–15 vuoden iässä, mutta soudun voi aloittaa myös myöhemmin. Monet soudun olympiamitalistitkin ovat aloittaneet vasta parikymppisinä, vanhimmat jo lähes 30-vuotiaina! Lue myös maajoukkuesoutajien tarinoita lajin pariin päätymisestä.