KPMG:n selvitys esittää liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia

4.4.2014 Yleinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo ja Suomen Olympiakomitea tilasivat alkuvuodesta asiantuntijayritys KPMG:ltä selvityksen liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arvioinnista ja tavoitetilan määrityksestä Suomessa. Toimeksiannon tavoitteena on ollut laatia ehdotus siitä, miten järjestäytynyt liikunta on tulevaisuudessa Suomessa organisoitu ja miten järjestäytyneelle liikunnalle asetettavat tavoitteet voidaan saavuttaa. KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia mm. aluejärjestöjen ja lajiliittojen tehtävien koordinointiin ja liikuntajärjestöjen johtamiseen.

– Liikunnan ja huippu-urheilun kentällä olevia resursseja tulee ohjata lähemmäs liikkujaa. Nykyinen liikuntajärjestelmä on hajautunut, ja päällekkäisiä toimintoja on paljon. Tehtävien ja osaamisen järkevämpi ohjaus vapauttaisi paljon voimavaroja varsinaiseen liikuntatoimintaan, toteaa selvityksen toteuttaneen KPMG:n asiantuntija Jussi Nikander.
 

KPMG toteaa raportissaan yhdeksi keskeisimmistä uudistustarpeista liikunnallisen elämäntavan lisäämisen, mikä edellyttää rakenteiden ja työnjaon selkeyttämistä sekä liikuntamyönteisen asenneilmaston korostamista.  KPMG päätyy selvityksessään esittämään liikuntakenttään merkittäviä uudistuksia.

– Liikunnalliseen elämäntapaan tulisi oppia pienestä pitäen. Suosittelemme liikunnan lisäämistä päiväkodeissa ja kouluissa, jotta liikunnasta tulisi luonteva osa lasten ja nuorten arkipäivää. Liikkujat tarvitsevat myös ammattimaista ohjausta ja valmennusta. Tämä toteutuu mm. yhdistämällä valmennuskeskukset, urheiluakatemiat, urheiluopistot ja alueelliset toimijat alueellisiksi osaamisverkostoiksi. Nämä huolehtisivat mm. tiiviistä suhteista kuntien liikuntatoimeen ja tukisivat paikallista seuratoimintaa omalla osaamisellaan. Ehdotamme myös selkeitä muutoksia rakenteisiin: Valo, Olympiakomitea ja Paralympiakomitea yhdistetään, aluejärjestöt puretaan, TUL:n sekä FSI:n toiminnot sulautetaan yhdistyvään kattojärjestöön, tiivistää Jussi Nikander KPMG.n ehdotuksia.

Selvitys luo pohjaa tulevaisuuden keskusteluihin

– Viimeisen kahden vuoden aikana suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa on tapahtunut paljon rakenteellisia ja toimintatapoihin liittyviä uudistuksia. KPMG:n selvitys tukee omaa ajatustamme siitä, että meillä on vielä paljon tehtävää. Tämänhetkinen rakenne ja toimintatavat eivät tue Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla yksittäisiä liikkujia ja urheilijoita, toteaa Valon pääsihteeri Teemu Japisson.

– Osa raportissa esiin nostetuista ehdotuksista on jo hyvässä vauhdissa. Valon ja Olympiakomitean operatiivista toimintaa yhdistetään jo tämän kevään aikana ja haluamme toimia esimerkkinä muille. Alueellisten osaamis- ja palvelukeskusten rakentuminen on herättänyt innostusta. Uskon, että pystymme etenemään ripeällä aikataululla. Onnistumme uudistusten tekemisessä, kun etenemme asioiden emmekä rakenteiden kautta, painottaa Teemu Japisson.

– Selvityksen teettäminen on ollut erittäin tärkeä asia.  Kiitän KPMG:tä ammattimaisesta prosessista. Nyt on oleellista, että kukin järjestö tutustuu selvitykseen ja ottaa kantaa esitettyihin asioihin. Olympiakomitea ottaa asian käsittelyyn heti seuraavassa kokouksessaan, toteaa Olympiakomitean varapuheenjohtaja Jukka Rauhala.

– On tärkeää tarkastella asioita joskus vähän etäämmältä ammattimaisesti ei pelkästään tunteella. KPMG ulkopuolisena tahona on nyt selvityksessään antanut meille urheilutoimijoille erilaisia näkökulmia tarkasteltavaksi.  Tulos on mielenkiintoinen. Toivon todella, että syntyy keskustelua miten asioita tehdään ja mitä voisimme tehdä paremmin. Tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa, toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Harri Syväsalmi.

KPMG selvitys: Liikunnan ja huippu-urheilun rakenteiden arviointi ja tavoitetilan määritys Suomessa (PDF)