OPISKELUAPURAHA LÄHES 80 HUIPPU-URHEILIJALLE – HAAGA-HELIALLE VUODEN URATEKO -PALKINTO

3.12.2014 Yleinen

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) jakoi tänään 78 urheilijalle opiskeluapurahan lukuvuodelle 2014-2015 Mäkelänrinteen urheilulukiossa pidetyssä tilaisuudessa. Vuoden URAteko -tunnustuspalkinto luovutettiin HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun “Huippu-urheilijasta yrittäjäksi” -koulutukselle. 

URA -säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammattienvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä sekä pyrkiä turvaamaan aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden koulutustausta. Säätiö on jakanut 43 vuoden aikana opintoapurahoja lähes 4 000 huippu-urheilijalle yhteensä yli 4,0 miljoonan euron edestä. URA perustettiin presidentti Urho Kekkosen toimesta vuonna 1972.  

 Tiistaina apurahan sai 78 huippu-urheilijaa 285 hakijan joukosta. Opiskeluapurahan saajat edustavat kesä- ja talviolympialajeja, ei-olympialajeja ja vammaisurheilua yhteensä 27 eri lajiliitosta. Saajien joukossa on olympia-, paralympia ja MM -kisaedustajia, aikuisten ja nuorten arvokisamitalisteja sekä tulevaisuuden menestyjiä.  

Apurahat jakaantuivat tasaisesti miesten ja naisten kesken. Apurahan saajista kaksi kolmasosaa opiskelee yliopistossa, vajaa viidesosa ammattikorkeakoulussa ja reilu kymmenes suorittaa ammatillista tutkintoa. Vajaa viidesosa apurahan saajista on Laura Lepistön tapaan jo päättänyt aktiiviuransa. Opiskeluapurahan saajien joukossa ovat muun muassa myös Silja LehtinenMaija SaariOlli-Pekka Karjalainen ja Janne Ryynänen

Opiskeluapurahan suuruus on 2 000 euroa. Nyt jaettu opiskeluapurahojen kokonaissumma nousi yli 150 000 euroon. 

Apurahoilla suuri merkitys opiskelevan urheilijan taloudessa 

URA:n asiamies Jari Savolainen kertoi urheilijoiden pitävän apurahaa todella suuressa arvossa.  

– Urheilijoille apuraha merkitsee ennen kaikkea sitä, ettei tarvitse mennä töihin rahoittamaan opiskeluaan. Apurahalla on myös suuri psykologinen merkitys, se koetaan eräänlaiseksi tunnustukseksi. Lisäksi apuraha kannustaa myönteisesti suunnittelemaan lukuvuoden opintoja, sillä aktiiviurheilijat sitoutuvat suorittamaan vuoden aikana vähintään 25 opintopistettä. 

– URA on ehdottomasti yksi suomalaisen urheiluelämän suurimmista innovaatioista. Se on perustettu urheilijoiden aloitteesta urheilijoita varten. Urheilija on todellakin toiminnan keskiössä, totesi URA:n puheenjohtajana ensimmäistä vuotta toimiva Tuuli Merikoski.  

Vuoden URAteko -tunnustuspalkinto HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun yrittäjyyskoulutukselle 

Tilaisuudessa jaettiin jo seitsemättä kertaa Vuoden URAteko -tunnustuspalkinto, joka myönnetään merkittävistä ja uutta luovista ratkaisuista urheilijoiden opiskelumahdollisuuksien edistämiseksi. Tuhannen euron tunnustuksen sai HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun ”Huippu-urheilijasta yrittäjäksi” -koulutus.  

Koulutus antaa yrittäjyydestä kiinnostuneille huippu-urheilijoille ja valmentajille mahdollisuuden opiskella yrittäjyyttä ja hyödyntää urheilu-uralla kehittyneitä vahvuuksia yritystoiminnassa. Koulutus huomioi urheilijoiden ajankäytöllisiä haasteita ja tarjoaa nykyaikaisen oppimisympäristön opiskeluun. Koulutus antaa joustavan väylän tutkinto-opiskelijaksi ja on yksi harvoja suoraan huippu-urheilijoille suunnattuja ammattikorkeakouluopintoja. Koulutus on koonnut joukon nimekkäitä urheilijoita eri lajeista, mukana ovat muun muassa alppihiihtäjät Andreas Romar ja Marcus Sandell ja jääkiekkoilija Henrik Forsberg

– Urheilijapalaute on ollut erittäin myönteistä. Koulutuksen peruspilarit, uudenlainen oppiminen, yksilöllisyys ja urheilu-uralla karttunut osaaminen ovat osoittautuneet juuri oikeiksi valinnoiksi, kertoi HAAGA-HELIAn lehtori, opinto-ohjaaja Auli Pekkala, joka on yksi koulutuksen innovaattoreista ja toteuttajista.  

– Huippu-urheilija jos kuka sopii yrittäjäksi. ”Huippu-urheilijasta yrittäjäksi -koulutus” luo sillan urheilu-uralta toiselle työuralle. Koulutuksen filosofia on urheilijaa ja urheilu-uraa arvostava, Tuuli Merikoski perusteli ​valintaa.  

Lista URA-säätiön apurahan saajista osoitteessa

http://www.sport.fi/kirjasto/teos/urheilijoiden-ammattienedistamissaation-opiskeluapurahat-2014-2015