Anni Mykkänen kahdeksas freestylemelonnan MM-kilpailuissa

Freestylemelonnan maailmanmestaruuskilpailuissa melottiin lauantaina miesten ja naisten välierät ja finaalit. Suomalaisista oli mukana Anni Mykkänen, joka meloi naisten välierässä kahdeksanneksi. Finaaleissa hallitsivat tutut nimet.

Freestylemelonnan maailmanmestaruuskilpailut melottiin Espanjan Sortissa 29.6 – 6.7.2019. Kilpailuiden viimeisenä päivänä Anni Mykkänen meloi naisten lauantaiaamuisessa välierässä tavoitteenaan finaaliin pääsy. Hänen kumpikaan runinsa ei kuitenkaan tuonut riittäviä pisteitä viemään häntä viiden parhaan joukkoon ja finaaliin. Kahdeksas sija on kuitenkin paras, jonka suomalainen on saavuttanut freestylen maailmanmestaruuskilpailuiden yleisessä sarjassa. Mykkänen oli pettynyt omiin välieräsuorituksiinsa kahden erinomaisen aiemman kisapäivän jälkeen:

– Tänään ei ollut samanlainen luottavainen tunne kuin aikaisempina kisapäivinä. Lopulta hermot petti tosipaikan tullen, vaikka yritin rauhoittua. Olisi ollut henkisesti helpompaa karsiutua omalla parhaalla suorituksella, mutta nyt täytyy tyytyä muistelemaan parhaita surffeja. Oli kuitenkin mahtavaa meloa kaksi edellistä kisapäivää rennosti omaan suoritukseen luottaen.

Finaalit melottiin lauantaina myöhäisenä iltakilpailuna. Naisten maailmanmestaruuden vei Japanin Hitomi Takaku ennen Ranskan Marinne Devillezia. Takaku oli pystynyt varmistamaan voittonsa jo ennen viimeistä runia, joten hän pystyi viimeisellä suorituksellaan näyttämään yleisölle rennosti, mihin maailmanmestari kisahontossa kykenee.

Miesten maailmanmestaruuteen meloi moninkertainen maailmanmestari Yhdysvaltojen Dane Jackson ennen Espanjan Joaquim Fontanea. Fontanella, joka oli hallitseva maailmanmestari, oli kilpailun viimeisellä runillaan mahdollisuus haastaa Jacksonin johtopaikka, mutta kotiyleisönsä hurjasta kannustuksesta huolimatta hän ei pystynyt rikkomaan yhdysvaltalaisen hurjaa pistemäärää.

Freestylemelonnan lajipäällikkö Jyri Hämäläisen arvion mukaan kilpailut sujuivat suomalaisilta tavoitteiden mukaisesti:

– Sekä Visa Rahkolan 16. sija miehissä että Anni Mykkäsen 8. sija olivat todella kovia suorituksia. Freestylen kansainvälisen kärjen taso nousee vuodesta toiseen vauhdilla, joten on tärkeää, että voimme näyttää pysyvämme maailman terävimmän kärjen tuntumassa ja nappisuorituksilla jopa haastaa maailman huippumelojat. Tästä paras esimerkki on Mykkäsen 4. sija puolivälierissä, jolla hän jätti lukuisia ennakkosuosikkeja taakseen. Näiden suoritusten lisäksi erityisesti suomalaisjunnut saivat arvokasta kansainvälistä kisakokemusta tulevaisuuden haasteita ajatellen.

Kansainvälisen kanoottiliiton (ICF) kilpailusivut, joilla täydelliset tulokset:https://www.canoeicf.com/canoe-freestyle-world-championships/sort-2019