Sinilevä, melonta ja soutu

13.7.2021 Melonta Soutu Yleinen

Kuva: Jari Kurvinen / Vastavalo
Kuva: Jari Kurvinen / Vastavalo

Lämmin ja tyyni sää on edistänyt sinilevien kasvua etenkin merialueilla. Merialueilla on runsaasti sinilevää ja järvillä sinilevän määrä on lisääntynyt paikoitellen. Rannikolla sinilevähavaintoja on tehty erityisesti Suomenlahdella ja Saaristomerellä sekä Perämeren rannikolla.

Lämmin, tyyni sää ja hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinilevien kasvua ja esiintymistä. Sinilevät voivat esiintyä vedessä hippusina tai värjätä veden vihreäksi ja jopa muodostaa veden pinnalle paksuja leväkasaumia. Ravinteiden määrän lisääntyminen rehevöittää vesistöjä ja edistää sinilevien kasvua.

Vesiurheilua ja uimista tulee välttää sinileväisessä vedessä

Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Sinilevästä voi iho-oireiden lisäksi aiheutua vatsaoireita ja flunssan kaltaisia oireita. Sinileväesiintymän ulkonäön perusteella ei voi arvioida, onko kyseessä myrkkyjä tuottava sinilevälaji vai ei.

THL:n suositusten mukaan sinileväisessä vedessä uimista pitäisi välttää. Uimisen lisäksi sinileville voi altistua myös vesiurheilussa, jossa muodostuu paljon aerosoleja. Jos epäilee uineensa sinileväisessä vedessä, on syytä peseytyä huolellisesti uimisen jälkeen.

Melonta ja soutu

Sinileväisen veden joutumista iholle, silmiin tai suuhun tulee välttää. Tämä tulee huomioda melonnan ja soudun harjoittelussa ja välttää kastumista ja roiskeiden joutumista kasvoille. Erityisesti pään joutumista veden alle tulee välttää.

Kaatumisharjoitukset

Kaatuminen ja avustettuna takaisin kajakkiin / kanoottiin kiipeäminen kuuluu Meloja 1 -peruskurssin ohjelmaan sekä moneen muuhun koulutukseen. Myös soudussa harjoitellaan kaatumistilanteita.

Vaikka kaatumisharjoitukset ovat olennainen osa turvallisuutta, sinileväisessä vedessä näitä harjoituksia ei ole suositeltavaa järjestää. Ensisijaisesti pitää hakeutua alueelle, jossa sinilevää ei ole. Mikäli tämä ei ole mahdollista on suositeltavaa siirtää harjoitukset myöhempään ajankohtaan.

Mikäli sinilevää on vedessä vain vähäisiä määriä, voi harjoituksen järjestää harkinnan mukaan sovellettuna siten, että vältetään pään joutumista veden alle ja peseydytään puhtaalla vedellä harjoituksen jälkeen.

Lisätietoja:

THL:n sinilevätietoa:
https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/uimarantavesi/sinilevat-eli-sinibakteerit

Sinilevätilanne vesi.fi karttapalvelussa:
https://www.vesi.fi/karttapalvelu/?theme=layernames_cyanobacteria_ulkoliikuntafi&teema=sinilevatilanne

Sinilevätilanne ympäristöhallinnon verkkosivuilla:
https://www.ymparisto.fi/levatilanne

 

Lähteet:

Vesi.fi tiedote 8.7.2021

THL verkkosivut