Turvallisesti kevätvesille

1.4.2021 Yleinen

Avovesikausi on alkanut Etelä-Suomessa. Pohjoisemmassakin päästään vesille viimeistään toukokuussa. Nyt on aika kerrata vesillä liikkumisen turvallisuusasioita.

Lämmin ilma – kylmä vesi

Keväällä ilma saattaa olla lämmin, mutta vesi on keväällä aina kylmää. Kylmässä vedessä toimintakyky heikkenee jo muutamassa minuutissa, joten tahatonta veden varaan joutumista on vältettävä.

Tukeva alus – ryhmän tuki – seurantavene

Varmin tapa välttää tahaton kastuminen on valita riittävän tukeva kanootti tai vene, jotta kaatumiselta vältyttäisiin. Kiikkerämmillä aluksilla on parempi harjoitella kesällä vesien lämmettyä.

Kaksin tai ryhmässä liikkuminen luo turvallisuutta. Ongelmatilanteissa apu on silloin lähellä. Vielä parempi, jos kaverin kanssa on ennakkoon harjoiteltu ongelmatilanteista selviytymistä, esimerkiksi kaatuneeseen alukseen takaisin kiipeämistä.

Seurantavene on kylmän veden aikaan erittäin suositeltava urheilijan tuki ja turva. Veneessä kulkevat vaihtovaatteet ja muut turvallisuusvarusteet. Veneestä käsin on myös helpompi avustaa kaatunutta urheilijaa.

Asu kelin mukaan

Kastumisen varalta päällä tulisi olla jotain lämmintä. Vesiurheilupuku, esim. kevyt märkäpuku tai vastaava, on t-paitaa parempi vaihtoehto. Retkelle tai kovempaan keliin voi olla syytä varautua vesiliikuntaan tarkoitetulla kuivapuvulla. Vaikka vesiurheilupuvuilla saakin lisäaikaa ja kylmällä kelillä myös mukavuutta, on kuitenkin syytä huomioida, että tämän kaltaiset puvut eivät vastaa pelastautumispukuja. Ne eivät ole tarkoitettu pitkäaikaiseen oleskeluun kylmässä vedessä. Niissä ei myöskään ole kelluttavaa ominaisuutta.

Kelluntaliivi

Kelluntaliivi on ehdoton valinta kaikessa ei kilpailullisessa vesillä liikkumisessa. Nykyaikaiset liivit ovat hyvin suunniteltuja, eivätkä juuri haittaa liikkumista. Tarjolla on myös hyvin ohuita kelluntatakkeja ja housuja, jotka sopivat myös kilpailulliseen harjoitteluun kylmissä olosuhteissa.

Aluksen kelluvuus

Melonnan turvallisuusohjeen mukaan aluksen on kelluttava vaakatasossa myös vedellä täytettynä. Vain kunnolla kelluvaan alukseen on mahdollista päästä vedestä käsin takaisin. Koska yleisimmät rakennusmateriaalit eivät yksinään ole kelluttavia, on aluksessa oltava joko vedenpitävät laipiot tai erilliset kellukkeet, esim. ilmatäytteiset kellukkeet molemmissa päissä.

Puhelin

Vedenkestävä tai vedenpitävästi pakattu puhelin on paras apuväline vahingon tapahduttua. On tärkeää, että puhelimella voi soittaa myös veden varaan jouduttuaan. On hyvä ilmoittaa kotijoukoille myös esim. retkireitin muutoksista tai paluuajan viivästymisestä. Apua saattaa tarvita myös ryhmän ulkopuolinen veneilijä tai ohikulkija.

Vaihtovaatteet

Lämpimät vaihtovaatteet on syytä varata mukaan joko alukseen tai lähirannalle odottamaan. Vaikka veden varaan ei joutuisikaan, on lenkin jälkeen vähintäänkin mukava pukea heti lämmintä päälle.

Ennakointi

Tärkein turvavaruste on ennakoiva asenne. Kannattaa suunnitella reitti, kalustovalinta ja varusteet siten, että kylmän veden vaikutukset on huomioitu. Myös muuttuvat sääolosuhteet pitää huomioida, pitää varautua muuttamaan reittiä esim. saaren suojaisemmalle puolelle.

Lyhyesti

Keväällä vesillä liikkuvan tulee minimoida veden varaan joutumisen mahdollisuus, mutta varautua myös mahdolliseen kaatumistilanteeseen sekä varautua antamaan apua myös toisille.

Nämä yleisohjeet soveltuvat niin soutuun kuin melontaankin. Lajikohtaiset eroavaisuudet pitää toiminnassa kuitenkin huomioida. Esim. kilpailullisessa harjoittelussa käytössä on yleisesti valmennusvene tai -veneitä, joten urheilijalla ei aikuisten harjoittelussa yleensä käytetä kelluntaliivejä. Lasten ja nuorten harjoittelussa kelluntaliivit on vähintäänkin suositeltava varuste, mutta tilanteen mukaan voidaan toimia valmentajan harkinnan mukaan.

Turvallista avovesikauden alkua!

Melonnan turvallisuusohje
SUP-melonnan turvallisuusohje