Dramaattisia käänteitä ja hienoja suorituksia freestylemelonnan MM-kisoissa

Freestylemelonnan MM-kilpailuissa Nottinghamissa oli torstaina vuorossa suomalaisittain kiinnostavat juniorimiesten K1 alkuerät ja miesten K1 puolivälierät. Junioreissa meloivat Turkka Mutikainen ja Onni Eronen, ja miesten puolivälierässä Visa Rahkola.

Juniorien alkuerissä Turkka Mutikainen teki kaksi erittäin tasaista ja kovaa suoritusta, pistein 406,67 ja 466,67. Yhteispisteet 873,34, jotka ovat Turkan uran parhaat, riittivät jatkoon juuri ja juuri, Turkan oltua lopputuloksissa kymmenes. Tulosten julkistamisen jälkeen saatiin kokea pientä draamaa, kun brittien joukkue teki protestin 11. sijalle, vain 4 pistettä Turkasta jääneen James Wardin toisesta runista, jossa kellolaite ei toiminut kunnolla. James Ward sai näin uusia toisen runinsa vielä puoli tuntia kisan päättymisen jälkeen. Ward ei kuitenkaan kyennyt parantamaan suoritustaan, vaan itse asiassa putosi sijalle 12. Jännitysnäytelmän jälkeen Turkka siis jatkaa perjantaina iltapäivällä melottaviin välieriin juniorimiehissä. Turkka kommentoi suorituksiaan näin: “Selvästi keskivertoa parempi suoritus tuohon paikkaan. Tykkään paikasta ja se sopii minulle” 

Toinen edustajemme Onni Eronen aloitti vahvasti, ja teki ensimmäisellä runillaan piste-ennätyksensä 580 pistettä. Toisessa runissa tapahtunut pieni virhe McNastyssa kostautui hontosta putoamisena, ja Onni menetti aikaa ja rytmin jouduttuaan melomaan takaisin kisapaikkaan. Toisen runin pisteet olivat näin 273,33, joka jätti Onnin Turkan taakse. James Wardin protestin jälkeen Onni nousi sijalle 11 ollen ensimmäinen joka putosi semifinaalista. Juniorien alkuerät olivat jälleen kerran äärimmäisen kovatasoiset, ja 31 kilpailijan joukossa suomalaiset olivat erittäin hyvillä sijoilla. Onni kommentoi kisan jälkeen: “Kisa meni ihan hyvin. Ekaan surffiin olen tyytyväinen, toisen surffin virhe jäi vähän harmittamaan. Olisi ollut tavoitteena jatkaa vielä kilpailua ja minulla oli siihen mahdollisuudet.”

Miesten sarjan puolivälierissä Suomen tämän hetken kiistaton ykköstykkimme Visa Rahkola lähti hakemaan sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon ja semifinaaliin. Ilman dramatiikkaa ei selvitty tästäkään. Ensimmäisellä suorituksella kello nollautui ennen kuin Visa oli edes aallossa. Kesken runin kelloa vilkaistessaan Visalla meni hieman pasmat sekaisin kun kello näyttikin nollaa! Päätuomari tunnusti virheen ja tuli ehdottamaan Visalle heti, että hän saa uusia ensimmäisen runinsa erän päätteeksi. Visa meloikin siis kaiken kaikkiaan neljä runia, joista siis ensimmäinen mitätöitiin. Parhaiksi jäivät uusittu 1. runi 1020 pistettä ja toiset kaksi runia olivat molemmat 853,33 pistettä. Visan yhteispisteet olivat kunnioitettavat 1873,33. Äärimmäisen kovatasoisessa seurassa tämä ei kuitenkaan aivan riittänyt jatkoon, johon lopulta vaadittiin hieman yli 2000 pisteen kokonaistulos. Visan sijoitus oli 13. Visa kommentoi suoritustaan: ”Tämän päivän melonnoista jäi vähän katkera maku. Vaikka meloin kokolailla omalla tasollani, niin mielestäni semifinaaleihin olisi ollut realistiset mahdollisuudet päästä. Päivän kuntoon nähden meni kuitenkin ihan okei ja pystyin antamaan kaikkeni.”

Turkka Mutikainen on siis ainoa suomalainen, joka jatkaa huomisiin semifinaaleihin. Turkan suunnitelmissa on tehdä paras mahdollinen runi ja uusi piste-ennätys. Sijoitus on sitten siitä kiinni miten muut melovat.

Turkan semifinaali alkaa perjantaina 1.7. 15:45 paikallista aikaa, 17:45 Suomen aikaa, ja Turkka aloittaa ensimmäisen erän.

MM-kilpailujen linkkejä:

Kaikki livestriimit ja myös vanhemmat nauhoitteet löytyvät Planet Canoen YouTube-kanavalta: https://www.youtube.com/c/PlanetCanoe

Lähtölistat alkuaikoineen ja tulospalvelun löydät täältä: https://www.conersys.online/Results/Schedule?chid=99004&session=30%2F06%2F2022

Maajoukkueen blogi: https://freestylemelonta.blogspot.com/ 

Maajoukkue instagramissa ja facebookissa: https://www.instagram.com/fin_freestylekayakingteam/   https://www.facebook.com/freestylekayakinteamfinland/ 

Tietoa freestylemelonnasta: https://www.melontajasoutuliitto.fi/lajit/freestylemelonta/ 

Maajoukkueurheilijoiden profiilit: Freestylemaajoukkue – Suomen melonta- ja soutuliitto ry (melontajasoutuliitto.fi)

Kilpailun viralliset www-sivut: https://britishcanoeingevents.org.uk/freestyle2022/ 

Kuvassa Turkka Mutikainen, kuvaaja Ville Eronen.