Suomen joukkue coastal-soudun MM-kilpailuihin

Coastal-soudun MM-kilpailut kilpaillaan 7.-16.10.2022 Saundersfootissa Walesissa. Suomea MM-kilpailuissa edustaa neljä soutajaa. Mukana joukkueessa on myös Suomea olympiasoudussa edustanut Joel Naukkarinen, kuka on ollut joukkueen kokoava voima.

Joel Naukkarinen (s. 1993, Kuopio) Nesteen Soutajia edustavan Joelin mitalisaldo soudun parissa on 149 SM-mitalia eri soutumuodoista, 9 MM- ja 3 EM-mitalia sisäsoudussa, 16 Suomen ennätystä ja kolme (yksi voimassa oleva) maailmanennätystä sisäsoudussa. Joel on tältä vuodelta sisäsoudun maailmanmestari joukkuekilpailussa, pohjoismaiden mestari ja opiskelijoiden Euroopan mestari olympiasoudussa. Tavoite Pariisin olympialaiset 2024.

Iida Niemi (s. 1993, Kouvola) Nesteen Soutajia edustava soutaja. Iidan mitalisaldo SM-tasolla on karttunut puuvenesoudussa reiluun neljäänkymmeneen. Nyt fokus ja painotus kansainvälisiin kisoihin panostaen coastal-soutuun. Iida kisaa aktiivisesti kaikissa soudun lajeissa.

Tiia-Maria Rauttola (s.1995, Helsinki) Coastal-soudussa Lohjan Seudun Soutajia edustava Tiia-Maria on monen lajin taituri. Nyt hän keskittyy täysin soutuun ja kehittynyt valtavasti soutajana. SM-mitaleita on kertynyt coastal-, olympialuokan- ja puuvenesoudusta. Olympiasoudussa Tiia-Maria edustaa helsinkiläistä Soutuseura SMARKia.

Lee Wassell (s.1994, Helsinki)Lee edustaa coastal-soudussa Lohjan Soutajia. Lee on saavuttanut olympiasoudussa lukuisia SM-mitaleita miehistöissä (Nesteen Soutajat) ja samoin coastal-soudussa. Lee aikoo jatkossakin panostaa soutuun ja coastal-soutuun.

Jarmo Seuranen (s. 1963, Tampere), joukkueen johtaja. Jarmo on tamperelaista Takon Soutajia edustava aktiivinen coastal-soudun harrastaja ja kilpailija lajissa. Jarmolla kattava kokemus kaikista soudun lajeista, soudun monitoimimies. Seurasen rooli MM-kilpailuissa on joukkueenjohtajan tehtävien lisäksi perämiehen tehtävät CMix4x+ kilpailuissa.

Kilpailumuodot:

Kestävyyskilpailu

Suomalaiset osallistuvat kahdella sekamiehistöllä, miesten yksiköllä sekä naisten kaksikolla kestävyyskilpailuihin.

Sekakaksikot (CMix2x): Iida Niemi – Joel Naukkarinen ja Tiia-Maria Rauttola – Lee Wassel

Naisten kaksikko (CW2x): Tiia-Maria Rauttola – Iida Niemi

Miesten yksikkö (CM1x): Joel Naukkarinen

Beach Sprint

Vauhdikkaaseen vesillä pujottelukilpailuun osallistuu Suomelta seuraavat urheilijat:

Naisten yksikkö (CW1x): Tiia-Maria Rauttola

Miesten yksikkö (CM1x): Joel Naukkarinen

Kaksikko (CMix2x): Iida Niemi – Joel Naukkarinen

Perämiehellinen nelonen (CMix4x+): Tiia-Maria Rauttola, Iida Niemi, Lee Wassel, Joel Naukkarinen ja perämiehenä Jarmo Seuranen.

Coastal Rowing

Coastal-soutu on uusin soutulaji, joka soudetaan merellä ja mielellään aallokossa ratapoijuja kiertäen. Laji vaatii navigointi-, merenlukutaitoa, voimaa, kovaa kuntoa ja rohkeutta. Coastal-soutua kutsutaan olympiasoudun villiksi serkuksi.

Coastal-soudun perussoututekniikka on vastaava kuin olympiasoudussa. Itse vene on painavampi ja leveämpi ja siten vakaampi avoveteen merenkäyntiin. Idea on nimenomaan lähteä tuuleen ja aaltoihin soutamaan. Veneen muoto mahdollistaa veden poistumisen veneestä ja siten suunnittelussa jo huomioitu turvatekijät kovemman kelin soutuun. Tämä tekee myös coastal-soudusta alhaisen kynnyksen soudun kuntolajina ja sen suosio kasvaa nimenomaan retkisoutuna.

Kilpailumuotoja on vauhdikas beach sprint lyhyellä pujotteluradalla sisältäen juoksuosuuden, sekä 4-6 km navigointitaitoa vaativa kestävyyskilpailu, joka sisältää useita käännöksiä. Suomen joukkue osallistuu molempiin kilpailuihin Walesissa.

Coastal-kilpailut on ”kontaktilaji” sisältäen vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Merenkäynti, tuuli, aallot ja lukuisat käännökset vaativat jatkuvaa tilannearviointia, navigointia ja voimaa. Perinteiseen olympiasoutuun verrattuna coastal-soudussa ei ole tasaisesta kyydistä tietoakaan.

Kilpailujen nettisivut: https://worldrowing.com/event/2022-world-rowing-coastal-championships

Kuva: Benedict Tufnell