Coastal-soudun MM-kilpailut jatkuvat

Coastal-soudun MM-kilpailut jatkuvat Endurance eli kestävyysmatkan kilpailuilla Italian Barletassa 6.–8.10. Tänä vuonna Suomesta on mukana ennätyssuuri joukkue, yhteensä 9 soutajaa. Suomalaiset soutavat seurajoukkueiden MM-kilpailuissa Finnish Coastal Rowers -nimen alla.

Endurancessa kilpaillaan naisten ja miesten yksiköiden lisäksi naisten ja miesten kaksikoissa sekä sekakaksikossa. Näiden lisäksi MM-kilpailuissa on veneluokkina myös miesten ja naisten perämiehelliset neloset. Endurance-matkoille suomalaisilla on joukkueet kaikkiin muihin veneluokkiin paitsi miesten neloseen.

Keskiviikkona 4.10. joukkue pääsi tekemään ensimmäiset harjoitukset merkityllä radalla. Alkuerissä soudetaan 4 km mutkitteleva rata, jossa on seitsemän kääntöpoijua. Alkuerien perustellaa A-finaaliin pääsee 18 parasta. Loppukilpailuissa soudetaan pidempi 6 km rata. Lähtö tapahtuu rantavedestä ja veneeseen voi nousta vasta lähtökomennon jälkeen. Lähdössä kaksi “boat handleria” saa avustaa lähtevää venettä, mikä auttaa aallokkoisessa rantavedessä soutajia nousemaan kyytiin. Maaliin tullessa rantaudutaan vesirajaan ja joukkue on maalissa kun yksi joukkueesta on juossut maalilinjan yli. 

Coastal-soudussa soutunopeuden lisäksi ratkaisevassa asemassa ovat lähtö ja rantautuminen sekä erityisesti käännösten onnistuminen. Radalla voi olla samanaikaisesti 20 venettä, joten ruuhkalta on vaikea välttyä etenkin suuremmilla veneillä. Suomalaisjoukkue järjesti Hangossa viikko ennen MM-kisoja viimeistelyleirin, jossa keskityttiin ohituksiin, käännöksiin ja ryhmässä soutamiseen. Harjoitukset ovat menneen hyvin ja joukkuehenki on huipussaan, joten odotuksissa on hyviä suorituksia sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Suomen joukkue:

Miesten yksikkö (CM1x)

Joel Naukkarinen

Miesten kaksikko (CM2x)

Pekka Mäkelä – Joel Naukkarinen

Naisten yksikkö (CW1x)

Tiia-Maria Rauttola

Eeva Karppinen

Naisten kaksikko (CW2x)

Outi Lappi – Ilona Hiltunen

Iida Niemi – Tiia-Maria Rauttola

Anni Keisanen – Marika Laaksonen

Naisten nelonen (CW4x)

Anni Keisanen – Iida Niemi – Tiia-Maria Rauttola – Marika Laaksonen, cox: Joel Naukkarinen

Sekakaksikko (CMix2x)

Iida Niemi – Joel Naukkarinen

Outi Lappi – Pekka Mäkelä

Lisätietoja:

MM-kilpailujen nettisivut: https://worldrowing.com/event/2023-world-rowing-coastal-championships/

Kuva: Marja Rauttola

Teksti: Marika Laaksonen