Kotimainen koskimelontakausi päätökseen Taivalkoskella

Taivalkosken melontakeskuksessa kilpaitiin koskipujottelun ja -crossin Suomen mestaruuksista. Harvinaisen lämmin syyssää helli kilpailijoita ja Taivalkosken Melojien kisaorganisaatiota koko viikonlopun ajan. Runsasvetinen ja vaativa Taivalkoski tarjosi haastetta Suomen koskimelontaparhaimmistolle. Lisäksi erinomaiset kilpailupuitteet houkuttelivat mukaan kansainvälistä osanottoa Latviasta.

Lauantaina oli ohjelmassa koskipujottelu. Rata oli haastava ja fyysisesti varsin raskas. Voitosta käytiin tiukkaa taistelua Tampereen Vihurin Leo Jankan ja Taivalkosken Melojien Petri Voutilaisen kesken. Viime vuoden mestari Janka oli ensimmäisen laskun jälkeen johdossa, mutta oman kotikoskensa kaikki virtaukset tunteva Voutilainen pystyi taidokkaasti hyödyntämään kotikenttäetunsa niukasti ja vei toisen kierroksen puhtaalla laskulla Suomen mestaruuden 31 sadasosan erolla Jankaan. Kilpailun kolmas oli Saksassa asuva ja Oululaista K&C seuraa edustava Teijo Tarkka.  Deutschland-Cuppia kiertävä Tarkka oli yllättynyt kilpailun korkeasta tasosta sekä tulvivan Taivalkosken vaativuudesta.

SM-mitaleja jaettiin myös miesten K1 45+ sarjassa. Muonion Melojien Tero Kuru taituroi radan parhaiten. Taivalkosken Melojien Anssi Kvickille hopeaa ja pronssille K&C:n Petri Leukkunen. Ei SM-arvoisten sarjojen voittoihin naiset K1 Iisa Mäenpää K&C, miehet C1 Keijo Järvenpää K&C, miehet K1 alle 18 v. Onni Eronen Melan Vilauttajat, miehet K1 alle 16 v. Pauli Pyykkönen K&C.

Sunnuntaina melottiin Pariisissa olympiadebyytin tekevän koskicrossin historian ensimmäiset SM-kilpailut. Koskicrossissa edetään aikalaskujen kautta erävaiheisiin, joissa pudotuskilpailun avulla karsitaan finalistit. Erävaiheessa riitti vauhtia neljän melojan syöksyessä yhtä aikaa kapeaan ja voimakkaaseen koskeen taistellen nopeimmasta laskulinjasta.

Miesten sarjassa radan haasteet selätti parhaiten SM-kultaan melonut Leo Janka. Janka voitti kliinisellä suorituksella aika-ajon sekä kaikki erävaiheet. Päivän todellinen yllättäjä oli kuitenkin SM-hopeaa napannut 17-vuotias Onni Eronen Jyväskylästä, jonka itsevarma melonta herätti huomiota läpi koko kilpailun. Finaalierän lähdössä Eronen murtautui röyhkeästi Tuus-Melojien Visa Rahkolan sekä Merimelojien Aarne Miettisen edelle. Rahkolan jatkuvasta paineesta huolimatta pystyi Eronen puolustamaan sijoitustaan läpi vaativan radan, jättäen lopulta kokeneen freestyletaituri Rahkolan pronssille.

Naisten suvereeni voittaja oli K&C:n Iisa Mäenpää. Mäenpäällä on lajista kansainvälistäkin kokemusta ICF:n arvokisoista – 2017 MM-kilpailuissa Mäenpää sijoittui peräti kahdeksanneksi. Hopealle meloi Rovaniemen Melojien Minttu Rahkola ja pronssille saman seuran Jenni Hämäläinen.

Viikonlopun kovin urakoija, Onni Eronen vei kultaa alle 18-vuotiaiden sarjassa. Kyröjoen Koskihäjyjen Oliver Dalhem sai hopeaa ja K&C:n Pauli Pyykkönen pronssia. Miesten 45+ sarjassa Anssi Kvick nappasi kultaa, jättäen Oulun Seudun Melojien Tommi Matilan hopealle ja Tero Kurun pronssille.