Turvallisesti kevätvesille

Etelä-Suomessa pääsee jo vesille, vaikka jäät vielä viipyilevät sisälahdilla ja järvillä. Pohjoisessa vesistöt ovat vankasti jään peittämiä, mutta koko Suomessa päästäneen vesille viimeistään toukokuussa.

-Näin keväällä kannattaa kerrata muutamia melonnan ja soudun turvallisuusasioita ja huomioida erityisesti veden lämpötila, muistuttaa harrastekoordinaattori Kai Lindqvist.

-Keväällä vesillä liikkuvan tulee minimoida veden varaan joutumisen mahdollisuus, mutta varautua myös mahdolliseen kaatumistilanteeseen sekä varautua antamaan apua myös toisille. Mikäli kaipaa varmuutta melontataitoihin, kannattaa suunnata meloja 1-kurssille, jossa käydään läpi melonnan perusteita. Melontaseurat ja -yritykset järjestävät myös erilaisia teemakoulutuksia, sanoo Kai Lindqvist.

-Kevätvesille lähtiessä kannattaa ottaa mukaan myös termospullo, jossa on lämmintä juotavaa. Useimmiten kevään kulkijoilla on mukana vain juomapullo aluksen pohjalla, mutta viileällä säällä lämmin juoma maistuu hyvälle, sanoo melontakouluttaja Petri Sutinen.

Lämmin ilma – kylmä vesi

Keväällä ilma voi olla lämmin, mutta vesi on aina kylmää. Kylmässä vedessä toimintakyky heikkenee jo muutamassa minuutissa, joten veden varaan joutumista on vältettävä.

Tukeva alus – ryhmän tuki – seurantavene

Varmin tapa välttää kastuminen on valita riittävän tukeva alus, jotta kaatumiselta vältyttäisiin. Kiikkerämpiä aluksia on parempi kokeilla kesällä vesien lämmettyä.

Kaksin tai ryhmässä melominen luo turvallisuutta. Ongelmatilanteista selviytymistä, esimerkiksi kaatuneeseen alukseen takaisin kiipeämistä, kannattaa harjoitella ennakkoon.

Kilpamelonnan ja -soudun harjoittelussa, varsinkin junioritoiminnassa, valmentajan seurantavene on kylmän veden aikaan suositeltava urheilijan tuki ja turva. Veneessä kulkevat vaihtovaatteet ja muut turvallisuusvarusteet. Veneestä käsin on myös helpompi avustaa kaatunutta urheilijaa.

Asu olosuhteiden mukaan

Kastumisen varalta päällä tulisi olla jotain lämmintä. Vesiurheilupuku, esim. kevyt märkäpuku tai vastaava, on puuvillapaitaa parempi vaihtoehto. Retkelle tai vaikeampaan keliin voi olla syytä varautua vesiliikuntaan tarkoitetulla kuivapuvulla. Vaikka vesiurheilupuvuilla saakin lisäaikaa ja kylmällä kelillä myös mukavuutta, on kuitenkin syytä huomioida, että nämä puvut eivät vastaa pelastautumispukuja. Ne eivät ole tarkoitettu pitkäaikaiseen oleskeluun kylmässä vedessä. Niissä ei myöskään ole kelluttavaa ominaisuutta.

Kelluntaliivi

Kelluntaliivi on ehdoton valinta kaikessa ei kilpailullisessa vesillä liikkumisessa. Nykyaikaiset liivit ovat hyvin suunniteltuja, eivätkä juuri haittaa liikkumista. Tarjolla on myös hyvin ohuita kelluntatakkeja ja housuja, jotka sopivat myös kilpailulliseen harjoitteluun kylmissä olosuhteissa.

Aluksen kelluvuus

Melonnan turvallisuusohjeen mukaan aluksen on kelluttava vaakatasossa myös vedellä täytettynä. Vain kunnolla kelluvaan kanoottiin on mahdollista päästä vedestä käsin takaisin. Koska yleisimmät rakennusmateriaalit eivät yksinään ole kelluttavia, on kanootissa oltava joko vedenpitävät laipiot tai erilliset kellukkeet, esim. ilmatäytteiset kellukkeet molemmissa päissä.

Puhelin

Vedenkestävä tai vedenpitävästi pakattu puhelin on paras apuväline vahingon tapahduttua. On tärkeää, että puhelimella voi soittaa myös veden varaan jouduttuaan. On hyvä ilmoittaa kotijoukoille myös esim. retkireitin muutoksista tai paluuajan viivästymisestä. Apua saattaa tarvita myös ryhmän ulkopuolinen veneilijä tai ohikulkija.

Vaihto- ja taukovaatteet

Lämpimät vaihtovaatteet on syytä varata mukaan joko alukseen tai lähirannalle odottamaan. Vaikka veden varaan ei joutuisikaan, on lenkin jälkeen ja mahdollisella tauolla vähintäänkin mukava pukea heti lämmintä päälle.

Ennakointi

Tärkeintä on ennakoiva asenne. Kannattaa suunnitella reitti, kalustovalinta ja varusteet siten, että kylmän veden vaikutukset on huomioitu. Suunnittele toiminta vesillä siten, että pelastautuminen veden varaan joutumisen seurauksena onnistuu yksin tai ryhmän avustuksella. Myös muuttuvat sääolosuhteet pitää huomioida, pitää varautua muuttamaan reittiä esim. saaren suojaisemmalle puolelle. 

Turvallista melontakauden alkua!

Lisätietoja:

Kai Lindqvist, harrastekoordinaattori ja melontakouluttaja, Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry.

(050 5113 639 / kai.lindqvist@smsl.fi)

Kuva: Outi Penninkangas