Eeva Karppinen ja Joel Naukkarinen soutivat hopeaa ja pronssia coastalin EM-kisoissa – kirkkaammat mitalit karkasivat viime hetkillä

Coastal- eli rannikkosoudun Euroopan mestaruudet ratkotaan Puolan Gdanskissa 20.-23.6. Ensimmäisenä finaalipäivänä kilpailtiin kestävyysmatkan mestaruuksista tuulisessa säässä kuuden kilometrin matkalla.

Aamupäivän naisten yksiköissä (MCW1x) finaalissa nähtiin kaksi Suomen edustajaa, Eeva Karppinen ja Tiia-Maria Rauttola.

Karppinen souti lähdöstä asti tasaisesti ja pysyi hyvissä asemissa kärjen tuntumassa saapuen ensimmäiselle kääntöpoijulle toisena. Azerbaidžania edustanut Diana Dymchenco karkasi kärkeen, ja loppumatkan ajan Karppinen kävi tiukkaa taistelua hopeamitalista Irlannin Monika Dukarskan kanssa. Maalin lähestyessä hopeasta kamppailleet naiset myös törmäsivät toisiinsa, mikä kuuluu vauhdikkaan lajin luonteeseen. Karppinen sai kovan sekuntitaistelun jälkeen EM-pronssia.

-Oli jännittävä ja tiukka kisa ja siihen olin varautunutkin. Loppuun asti mentiin täysillä. Yksi pieni käännöksen kolarointi lopussa jäi hieman harmittamaan, koska hopea meni siinä. Muuten olen tosi tyytyväinen kisaan ja tulokseen. Tämä oli hieno kauden avaus, iloitsi Karppinen kisan jälkeen.

Rauttola souti finaalissa kahdeksanneksi.

Miesten yksiköiden (MCM1x) kilpailussa Ruotsia ja Italiaa edustavien soutajien kärkikaksikko karkasi muilta jo kilpailun alkuvaiheessa. Kolmannesta sijasta käytiin alkumatkalla kovaa kamppailua, jossa Suomen Joel Naukkarinen oli vahvasti mukana. Kisan loppupuolella Naukkarinen jäi kärjen vauhdista ja joutui tyytymään yhdenteentoista sijaan ruotsalaisten napatessa tänään kullan lisäksi pronssia.

Eeva Karppinen ja Joel Naukkarinen kilpailivat yksikkölähtöjen urakointinsa jälkeen päivän päätteeksi vielä sekakaksikoissa (MCMix2x). He karkasivat heti kisan alussa johtoon, jonka he pystyivät pitämään selvästi puoleenväliin saakka, jolloin Ranska yritti hetkellistä lähestymistä.

Karppinen ja Naukkarinen vastasivat haasteeseen ja pitivät johtopaikkansa alusta rantaviivalle saakka, jolloin he tekivät virheen rantautumisessa ja hävisivät kullan rantajuoksuosuudella Ranskalle – Suomeen saatiin silti upeasti EM-hopeaa.

-Olen todella tyytyväinen kaksikossa matkavauhtiin hyvän yhteensoudun vuoksi. Käännöksissä jäi vielä parannettavaa, mutta hieno suoritus. Oli hienoa voittaa mitali viimein myös kestävyysmatkalta, totesi Naukkarinen kilpailun jälkeen.

-Kisa oli tasainen koko matkan. Saimme hyvän kaulan. Lopussa teimme virheen, jonka takia menetimme kullan, mutta tämä hopea ei ollut meille häviö, kommentoi Karppinen.

Muut suomalaissijoitukset ensimmäisen finaalipäivän jälkeen olivat: seurajoukkueiden lähdöissä miesten yksiköissä Pekka Mäkelä 6. sija, Iida Niemi – Tiia-Maria Rauttola naisten kaksikoissa 13. sija sekä Joel Naukkarinen ja Iida Niemi sekakaksikoissa 13. sija.

Coastalin EM-kilpailut jatkuvat huomenna beach sprint -lähtöjen osalta.

Syyskuussa kilpaillaan MM-titteleistä, ja coastal-soutu on valittu uudeksi olympialajiksi vuoden 2028 Los Angelesin olympialaisiin.