Sisäsoudun MM-kisat jälleen suurmenestys suomalaisille

Prahassa kisattiin viikonloppuna sisäsoudun maailmanmestaruuksista yli 2000 urheilijan voimin. Suomen viime vuodesta reilusti kasvanut osallistujajoukko antoi aihetta odottaa viime vuoden jo sinänsä vakuuttavaa 13 mitalin saalista parempaa tulosta, ja lopulta kisoista suomalaisten mukaan lähtikin kaikkiaan huimat 22 mitalia, joista kultaisia kymmenen. Vahvalla mitalisaaliillaan Suomi vankisti asemiaan kokoonsa nähden suurena sisäsoutumaana, varsinkin kun yksilösarjojen ohella jokaisen joukkueviestisarjan palkintosijoilla nähtiin suomalaisjoukkue ja lajin uutta suuntausta edustavan moniottelulajin Versa Challengen maailmanmestariksi kruunattiin toistamiseen dominoivasti suorittanut Joel Naukkarinen.

Prahassa suomalaiset kunnostautuivat erityisesti 500 metrillä – Suomen 21 mitalista peräti 14 oli peräisin tältä matkalta. Kohokohdiksi 500 metrin suorituksista nousivat Joonas Kuivalaisen erittäin tiukan loppukiritaiston tuloksena voitettu yleisen sarjan maailmanmestaruus uudella SE-ajalla 1:13.2 sekä Iida Niemen niin ikään yleisen sarjan maailmanmestaruus naisten kisassa. Arttu Härkönen otti ylivoimaisen voiton 19-20 -vuotiaissa sivuten sarjan SE-aikaa 1:14.8. Alle 17-vuotiaiden sarjan Anna Haikaran hopeaa tuonut 1:36.4 on niin ikään kovatasoinen tulos, jolla Haikara murskasi aiemman SEajan 0.4 sekunnilla. Juniorimenestystä U17-sarjassa edusti myös Otto-Aaron Viholainen, joka onnistui parantamaan viime vuoden neljännen sijansa pronssimitaliksi. Masters-sarjoissa Jorma Lehtinen otti 75-79 -vuotiaiden kevyen sarjan kultaa päästen 0.1 sekunnin päähän sarjan ME-tuloksesta, Reetta Solala voitti naisten 45-49 -vuotiaiden kevyen sarjan ja 45-49 avoimessa sarjassa Eija Härkönen otti hopeaa ja samalla nimiinsä 40-49 -vuotiaiden SE:n ajallaan 1:32.9. Härkösten perheen mukaan Savonlinnaan lähti tuomisiksi kaikkiaan 5 sarjan MM-mitalit, kun henkilökohtaisten 500 metrin mitaleiden lisäksi Eija oli mukana naisten maailmanmestaruuden voittaneessa viestijoukkueessa ja Arttu nappasi kultaa sekaviestistä ja hopeaa miesten viestistä. 2000 metrin matkalta mitaleita saavutettiin neljä, näistä Jorma Lehtinen ja Aimo Järvelä (M80+ kevyt) toivat kotiin tuplamestaruuden voittaessaan sarjoissaan sekä 500m että 2000m matkat.

MM-kisoissa miesten 500 metrin kilpailu on perinteisesti tarjoillut suurta soutuviihdettä, eikä yleisö joutunut tälläkään kertaa pettymään. Suomalaisittain trilleri päättyi erityisen onnellisesti ja mestari Kuivalaiselle viime vuoden MM-kisojen pettymyksen kuittaaminen mestaruudeksi maistui erityisen hyvältä. ” Prahan MM-kilpailut olivat minulle ensimmäiset isommat kilpailut paikan päällä ja tuntui mahtavalta kuulla kannustukset soudun lomassa – tämä viritti tunnelmaa entisestään. Ennen soutua en lähtenyt spekuloimaan tulevaa sijoitustani, lähdin tekemään vain omaa suoritustani ja katsoa maalissa mihin se riittäisi. Startissa alkukiihdytys jäi vajavaiseksi minkä vuoksi jouduin heti alussa tekemään ylimääräisiä ponnisteluja, mikä vaikuttaa lopputulokseen negatiivisesti. Soutaessa rytmi ja tekniikka olivat ihan hyvällä mallilla ja sain pidettyä soutuni kasassa ensimmäiset 400 metriä ja tiesin pystyväni taistelemaan viimeisen sata metriä vielä hyvin. Lopussa keskittyminen oli niin kovaa, etten enää huomioinut mitään ympärilläni ja yllätys oli valtava, kun tajusin voittaneeni kilpailun 0.1 sekunnin erolla. Aika oli pienoinen pettymys, sillä kuntoni olisi pitänyt riittää 1:13 alitukseen, mutta olen tyytyväinen kokonaisuuteen.”

Toista kertaa MM-kisoissa mukana ollut Versa Challenge tarjosi jälleen uudenlaista sisäsoutuviihdettä koko viikonlopun ajan. Viisi eri lajisuoritusta vaativat paitsi monipuolista kestävyyttä ja voimaa, myös paljon taktikointia ja strategiaa, sillä osa lajeista on moniosaisia ja voittoon vaaditaan tasaista suoriutumista kaikilla osa-alueilla. Versa Challengen miesten kilpailu oli jo karsintavaiheesta lähtien Joel Naukkarisen juhlaa, eikä viime vuoden mestarin suorituksesta jäänyt tälläkään kertaa jossiteltavaa. Voittonsa jälkeen Naukkarinen ei ainoastaan juhlinut omaa suoritustaan, vaan halusi tuoda esiin kisapaikalla kokemansa suomalaisnosteen sekä kumppaninsa Iida Niemen voittaman 500
metrin maailmanmestaruuden:

”Toki toinen henkilökohtainen maailmanmestaruus ja 15. arvokisamitali tässä lajissa tuntuu hyvälle, mutta enemmän liikutuin eilen hotellihuoneessa, kun näin Iidan voittavan ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden. On jotain käsittämättömän hienoa, että voimme tehdä tätä yhdessä. Koko viikonlopun tunsin myös suurta ylpeyttä siitä, miten hienosti Suomen sisäsoutujoukkue menestyi koko ajan. Tuntui erityiseltä, kun kilpailijat, kisajärjestäjät ja kansainvälinen lajiliitto onnittelivat siitä, kun joku suomalainen “taas” voitti. Reilu neljä vuotta sitten kokosin ensimmäisiä kokoonpanoja mukaan joukkuekisaan ja näin lyhyessä ajassa olemme yhdessä onnistuneet luomaan tässä kansainvälisessä sisäsoutuyhteisössä omanlaisensa ilmiön. Hieno olla osa maailman kovinta sisäsoutujoukkuetta ja rakentaa yhdessä tätä tarinaa.”

Suomen joukkueita voi todellakin kutsua sisäsoudun kansainväliseksi menestystarinaksi, sillä Suomi on menestynyt MM-kisojen joukkuekilpailuissa viime vuosina paremmin kuin mikään muu yksittäinen maa. Vuodesta 2021 alkaen suomen naisten, miesten ja sekajoukkueet ovat saavuttaneet 12 mitalia, joista yhdeksän kultaa, kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Sprinttipainotteisissa viesteissä suomalaisten menestystä tukee vankka 500 metrin hallinta. Suomalaisten menestys ei ole jäänyt huomaamatta muiltakaan, kuten Naukkarisen saamat kommentit alleviivaavat. Joukkueiden määrä kilpailuissa oli tänä vuonna aiempaa suurempi ja taso vuosi vuodelta kovempi.

Kaiken kaikkiaan Prahan MM-kisat keräsivät hienon osallistujamäärän Suomesta, ja mukana oli jälleen ilahduttavan paljon myös ensikertalaisia. Virallista mitalitaulukkoa kisoista ei ole vielä saatavilla, mutta tämän vuoden edustuksella saavutettu 21 MM-mitalia on suunnattoman upea suoritus millä tahansa mittarilla. MM-mitalien lisäksi lähdöissä oli jaossa EM-mitaleita parhaiten sijoittuneille eurooppalaisille. Sisäsoutujaosto onnittelee kaikkia MM-kisaurakkansa suorittaneita ja kannustaa kaikkia uusia ja jo lajin parissa toimivia sisäsoutajia mukaan rakentamaan maamme sisäsoudun menestystä!