Aloita koskipujottelu

Aloittaaksesi koskipujotteluharrastuksen sinun ei yllättäen tarvitse asua lähellä koskea. Vasta pidemmällä ollessasi, harjoitellessasi virtaavassa vedessä, joutunet matkustamaan harjoituspaikoille. Koskimelonnassa tarvitaan monia perustaitoja, jotka on paras aluksi harjoitella tasaisella vedellä -ja Suomessahan on vettä joka puolella!

Koskipujottelun tärkein perusvaatimus on uimataito ja sukellustaito. Vedessä olemisesta on luonnollisesti tykättävä. Jos arastelet vesielementtiä, siihen on ensin hyvä tutustua omassa tahdissa niin, että on luontevaa olla pää
veden alla. Kastuminen on myös oltava mukavaa, viihdytään vedessä, tämähän on vesiurheilua!

Koskipujottelun aloittamiseen tarvitset asianmukaiset varusteet. Omien varusteiden tarve riippuu onko melontaseuraa ja millaista välineistöä sillä on. Alkuun kannattaa turvautua seuran välineistöön, jos mahdollista. Tarpeellisia varusteita ovat kajakki, koskimelontaan tarkoitettu mela, melonta-anorakki, hyvä aukkopeitto, kelluntaliivi, kypärä ja melontaan sopivat jalkineet. Melan pituus ja kajakkimalli sekä -koko ovat sellaisia, joista kannattaa jutella kokeneempien harrastajien ja varustekauppiaiden kanssa. Jos vain voit, kokeile eri mallisia kajakkeja ja meloja ennen omien varusteiden hankintaa.

Miten aloitan harjoittelun?

Koskipujottelu vaatii teknistä taitoa, kovaa kuntoa, hyvää keskittymiskykyä ja henkistä vahvuutta. Harjoittelu kannattaa aloittaa melontaseuran kautta, jossa on koskipujottelun harrastajia.
Melontaseurojen yhteystietoja pitäisi löytyä helposti Internetistä hakemalla, tai vaikkapa SMSL:n kautta.
Aloittaminen itsekseenkin onnistuu, Internetistä löytyvillä sisällöillä voi oppia monia asioita, mutta nopeammin edistyt muiden kanssa harjoitellen ja se on mukavampaakin. Muiden palaute ja huomiot ovat myös tärkeitä. Aiempi melontakokemus auttaa luonnollisesti myös.

Harjoittelu aloitetaan tasaisella vedellä ja/tai talvella uimahallissa, jos siihen on mahdollisuus. Tasaisella opetellaan melontatekniikkaa, kajakin suunnan hallintaa, kallistuksia ja niihin tarvittavaa melan käyttöä. Kajakkipyörähdyksen eli -rullauksen harjoittelu mahdollisimman varmaksi on tärkeää turvallisuuden ja mukavuuden kannalta – jos kajakki kaatuu, on hyvä osata kääntää se nopeasti takaisin pystyyn. Rullaukseen on useita tekniikoita ja useamman osaaminen on plussaa. Tarpeellisia perustaitoja ovat myös kajakin kaataminen, kajakista poistuminen veden alla ja erilaiset tuennat. Kajakin tyhjennys pitää tietenkin myös osata sekä aikanaan myöhemmin koskessa uiminen, sillä sitäkin taitoa tulet varmasti tarvitsemaan.

Tasaisella opetellaan myös porttitekniikoiden perusteet; myös pidemmälle edenneet kilpailijat harjoittelevat tasaisella! Portteja voi viritellä eri tavoin: siltaan, kapeikkoon narulla yli rannoilta, ”hirsipuutelineeseen” jne. Muista kuitenkin, että tähän on aina oltava lupa. Portteja voi helposti itse rakentaa esim. muoviputkista.

Koskipujottelun harjoittelu virtaavassa vedessä kannattaa aloittaa pienessä virrassa, kun olet ensin opetellut melomaan tasaisella vedellä. Virtapaikassa on hyvä harjoitella virtaan menoa ja virrasta poistumista eri tekniikoita soveltaen. Samalla opit kallistelemaan kajakkia. Lossauksen ja muiden vastaavien harjoittelu auttaa myös kehittämään taitoja koskipujottelua varten. Perusasioiden jälkeen mukaan voi tuoda koskipujotteluportit ja siirtää harjoittelua hiljalleen kovempaan virtaan ja myöhemmin koskeen. Harjoittele aina perusasioita kun siirryt haastavampaan veteen, lisää portit ja vaikeammat tekniikat mukaan vasta kun perusasiat tuntuvat helpoilta. Muista, että virtaavassa vedessä ei saa harjoitella yksin. Vasta kokeneet kilpamelojat voivat turvallisesti harjoitella yksin koskessa.

Vaiheittainen eteneminen takaa parhaan kehityksen ja varmistaa, että harrastaminen on mukavaa. Haasta itsesi, mutta älä aseta itsellesi liian isoja haasteita liian aikaisin. Tässä riittääkin sitten touhua loppuiäksi, koskipujottelussa et ole koskaan valmis!

Tämä oli tiivistetty ja suuntaa-antava yleiskuvaus koskipujotteluharrastuksen aloittamiseksi.

Selostuksessa puhuttiin kajakkimelonnasta (K1), koska Suomessa harrastetaan lähinnä sitä, samat periaatteet soveltuvat kuitenkin myös kanootteihin (C1), huomioiden yksilapaisen melan käyttötekniikat.

Teksti: Petri Leukkunen ja Pekka Happonen, pujottelu- ja koskicrossijaosto (2023)