Koskipujottelu ja koskicrossi

Koskipujottelu

Koskipujottelussa melotaan enimmillään n. 300 m pitkä, numeroiduilla porteilla merkattu rata mahdollisimman nopeasti. Melontaan voi käyttää yksin melottavaa kanoottia (C1) tai kajakkia (K1) tai kanoottia kumppanin kanssa (C2). Kajakissa istutaan jalat suorana ja kanootissa ollaan polvillaan, kajakissa on kaksilapainen mela ja kanootissa yksilapainen.

Portit suoritetaan vasta- tai myötävirtaan, ja ne on suoritettava numerojärjestyksessä ja oikeaan suuntaan. Melonta-aikaan lisätään rangaistukset aikaan +2s jos kosketat porttia ja +50s jos ohitat portin, menet läpi väärään suuntaan tai kosketat myöhemmin suoritettavaa porttia. Kilpailijat suorittavat kukin kaksi laskua, nopeampi suoritus otetaan lopputuloksiin.

Koskipujottelu sai alkunsa Sveitsissä 1930-luvulla. Ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut pidettiin Genevessä vuonna 1949. 1972 pujottelu oli näytöslajina Münchenin olympialaisissa ja vuodesta 1992 laji on ollut säännöllisesti mukana Olympialaisissa.

Suomessa ensimmäiset kisat pidettiin Muoniossa Äijäkoskella 1984 ja ensimmäiset SM-kisat Torniossa Keräsenkoskella 1985.

Koskicrossi

Kaksikoskimelojaa kiertämässä koskicrossin käännöksessä. Vesi kuohuu valkoisena vaahtona.
Koskicrossi liigan ensimmäinen kilpailu kilpailtiin Langinkoskella 2023. Kuva: Kari Nyklänen

Koskicrossi (kayak cross) on kesäinen versio lumilautailusta tutusta boardercrossista tai suksilla laskettavasta skicrossista. Koskicrossissa neljä kilpailijaa meloo yhtä aikaa koskeen tehtyä pujottelurataa toisiaan vastaan. Melottava rata merkataan koskeen erillisillä poijuilla – vihreät poijut melotaan myötävirtaan ja punaiset poijut vastavirtaan. Kilpailulaskun kesto on tyypillisesti n. 1 minuutti. Kajakkina käytetään 2,75 m pitkää muovista koskikajakkia. Kontakti kilpailijoiden välillä on sallittu hyvän urheiluhengen mukaisesti, joten hyvin suojaava koskimelontakypärä on pakollinen varuste. Lisäksi radan suunnittelija (ratamestari) voi sijoittaa radalle pakollisen kajakkipyörähdysalueen, jossa kilpailijoiden täytyy suoritta kokonainen 360 asteen pyörähdys.

Koskicrossi on vaudikas kilpailumuoto, jossa testataan niin kilpailijoiden fyysisiä ominaisuuksia, kuin koskimelontataitoa sekä taktista silmää. Juuri monipuolinen vaatimustaso tekee koskicrossista mielekkään kilpailumuodon melojille ja jännittävän melontalajin katsojille. Edellämainittujen tekijöiden vuoksi kansanvälinen olympiakomitea on nostanut koskicrossin olympiaohjelmaan Pariisin kesäolympialaisiin 2024.