Kajakit ja kanootit

Kuvassa kolme värikästä kajakkia ylhäältä päin kuvattuna. Melojat hymyilevät.
Suomi Meloo -kanoottoviesti 7-14.6.2014, Joensuu-Heinola

Retki- ja virkistysmelontaan käytetään yleensä tukevia ja kestäviä kajakkeja ja avokanootteja. Ne eivät ole yhtä nopeita ja herkkäliikkeisiä, kuin kilpamelontaan tarkoitetut, vaan soveltuvat parhaiten leppoisaan matkantekoon vaihtelevissa olosuhteissa. Niissä on tilaa ja kantavuutta myös eväille ja retkivarusteille. Retkikajakkiin mahtuu helposti rinkallinen tavaraa ja avokanoottiin vielä vähän enemmän.

Avokanootti

Avokanootti -kaksikko on n. 5 m pitkä, n. 90 cm leveä ja painaa yleensä 25 – 35 kg. Siinä on kaksi istuinpaikkaa.
Avokanootti -yksikkö on n. 4 m pitkä ja n. 80 cm leveä ja painaa n. 20 kg. Istuinpaikkoja on yksi.
Ns. Beavertail-, eli majavanhäntä -mela sopii hyvin yleismelaksi.
Ns. ottertai-, eli saukonhäntä -mela on pitkä ja kapea. Se on parhaimmillaan järvimelonnassa.
Koskikanootti on lyhyt ja ketterä. Ylimääräinen tila on täytetty ilmapusseilla, jotta kanootti ei täyttyisi vedellä kosken kuohuissa.
Koskimelontamela on tehty kestämään kivet ja kolhut.

Avokanootti eli niin sanottu on päältä avoin, yksilapaisella melalla melottava vesikulkuneuvo. Avokanootti on yleensä yksin tai kaksin melottava, mutta myös suurempia useamman henkilön avokanootteja löytyy. 

Avokanootti sopii parhaiten suojaisilla vesillä retkeilemiseen ja monenlaiseen harrastamiseen: kalastamiseen, valokuvaamiseen ja luonnon tarkkailemiseen. Avokanootissa kulkevat helposti eväät, retkeilyvarusteet, harrastusvälineet, lapset ja lemmikkieläimet. 

Erityisen hyvin avokanootti sopii jokiretkeilyyn, harjoittelemalla kanootilla pärjää mainiosti myös Suomen jokien tyypillisissä koskissa.

Avokanootti

Kajakki

Merikajakki on noin 5 m pitkäja n. 25 kg painava, suljettavilla säilytystiloilla varustettu, muovinen tai kuituvahvisteinen tuuleen ja aallokkoon suunniteltu kajakki.
Retkikajakki -kaksikko on noin 6 m pitkä ja 35 kg painava, umpinaisilla säilytystiloilla varustettu, tukeva, kahden melottava kajakki.
Meri- ja järvimelontaan suunniteltu kajakkimela.
Perinteinen gröönlantilaistyylinen kapea, puinen mela. Se on parhaimmillaan meren tyrskyissä ja pitkillä retkillä.
Rata- ja maratonmelonnan kilpa- / kuntokajakki on 5,2 m pitkä nopea, kapea ja kiikkerä. Ei sovellu retkeilyyn, eikä kovaan aallokkoon. Ratamelonta on olympialaji.
Surfski -kajakki on n. 6 m pitkä nopea ja täysin umpinainen tuuleen ja aallokkoon suunniteltu. Soveltuu hyvin myös kuntokajakiksi.
Wing-, eli kuppi-, eli lusikkamela on suunniteltu vauhdikkaaseen kilpamelontaan.
Koskikajakki varusteineen: mela, melontaliivit, kypärä ja aukkopeite. Yleismallinen koskikajakki on 2 – 2,5 m pitkä ja n. 20 kg painava.
Kanoottipoolo -kajakki on ketterä ja kevyt.
Kanoottipujottelu -kajakki on koskimelontaan suunniteltu nopea, ketterä ja kevyt. Kanoottipujottelu on olympialaji.
Packraft -kajakki on kevyt, jopa alle 4 kg, ja menee tyhjennettynä pieneen tilaan.
Neliosainen mela on kätevä säilyttää ja kuljetaa. Sopii myös varamelaksi.

Kajakki on umpinainen, kaksilapailsella melalla liikuteltava vesikulkuneuvo. Kajakki sopii monenlaiseen melontaan: kuntoiluun, luonnon tarkkailemiseen ja retkeilyyn. Umpinainen ja matala rakenne mahdollistaa osaavalle melomisen myös tuulessa ja aallokossa.

Kajakkeja on monenlaisia: kapeita ja keveitä kilpakajakkeja, lyhyitä ja ketteriä koskikajakkeja, merikelpoisia merikajakkeja, ilmatäytteisiä packrafteja ja monia muita.