Surfski

Surfski on kuten kajakki yleensäkin toiminut ensin työvälineenä. Ensimmäinen  “surfski” nähtiin Australiassa jo 1900- luvun alkupuolella. Veljekset Harry ja Jack McLaren käyttivät surfskitä simpukoiden kalastusretkillä, mutta käyttivät sitä myös surffaukseen.

Surfski yleensä

Surfski on pitkä, 5-6,5 m, kapea, 40-58 cm ja kevyt  sit-on top tyylinen  kajakki. Surffisuksella istut “avoimesti” ja se on yksi syy surfskin suosioon. Jos on kuuma kesäpäivä ja olo tulee liian lämpimäksi, voi surffisuksesta helposti laittaa jalat ulos sivuun ja rentoutua hetkeksi. 

Surfski on uusin ICF:ään (International Canoe Federation) kuuluva melontalaji. Tähän innostavaan urheiluun kuuluvat pitkän matkan Surfski- , Sea Kayak- ja Sea Touring kilpailut. Urheilijalta vaaditaan kestävyyttä, merenkulkutaitoa ja valtameri-osaamista. Surfski Ocean Racing on ihanteellinen kohtauspaikka urheilijoille ja kaikille kanoottilajien harrastajille.

Monet menestyneimmistä kilpailijoista ovat Maratonmelojia tai lyhyen matkan melojia eli sprinttereitä. Myös freestyle-, kanoottipoolo- ja waveski-melonnan harrastajia löytyy.

Surfski on erittäin suosittu urheilulaji lämpimillä rannikkoalueilla. Ocean Racing on erittäin suosittua mm. Australiassa, Kaliforniassa, Hawailla, ja Etelä-Afrikassa. Surfski melonta on kasvanut paljon muutaman vuoden aikana myös Euroopassa ja surffisukset näkyvät nykypäivänä useissa melonta-tapahtumissa.

http://www.youtube.com/watch?v=rZVyl06BPxQ

Surfski -melonnan vetovoima on selvä, surfski on nopein kajakki pitkällä matkalla. Vain “flatwater Olympic standardi sprintkanootti” on nopeampi.  Downwind melonnassa eli surffatessa aaltojen mukaan eri olosuhteilla, nopeudet voivat nousta jopa yli 30 km/h. 

Surfskimelonta on hauska, jännittävä, helppo, nopea ja tehokas tapa meloa ja kuntoilla ja sopii hyvin kesäharjoitteluvaihtoehdoksi esimerkiksi hiihtäjille. Mutta se on myös tehokas harjoittelutapa ja turvallista melontaa myös aloittelijalle. Surfski on turvallinen kajakki, koska siihen pääse helposti takaisin, jos joutuu veden varaan.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=89g4t3tV14c

Surfski on nykyään paljon kilpailtu laji ympäri maailman, joten tämä mahdollistaa myös kilpailemisen ympäri vuoden.