Sisäsoutu on laajalle levinnyt viime vuosien aikana. Laji on alkujaan ollut oheisharjoittelumuoto mm. olympialuokan soutajille, hiihtäjille ja muille kestävyyslajien urheilijoille. 1980-luvun alkupuolella markkinoille tuli ensimmäinen Concept2 A -mallinen soutulaite ja siitä alkoi kehittyä maailmanlaajuinen harjoittelu- ja kilpailumuoto, joka laajeni laitteen kotimaasta USA:sta myös Eurooppaan. Sisäsoutu kasvattaa suosiotaan koko ajan eri puolilla maailmaa.
Sisäsoutu sopii kaikille!
Sisäsoutua käytetään myös kuntoutuksessa ja sitä harrastavat monet sellaisetkin ihmiset, jotka eivät harrasta ollenkaan vesillä soutua. Se on erinomainen kuntoilumuoto kaikenikäisille ja -kokoisille. Yksi keino tehostaa ja monipuolistaa omaa harjoittelua on osallistua internetin kautta erilaisiin kuukausihaasteisiin ja virtuaalivenejoukkueisiin, jotka kilpailevat eri soutumatkoilla ja aikahaasteilla. Myös monet soutuseurat järjestävät yhteisharjoituksia talviaikaan.
Sisäsoutulaite
Sisäsoudussa kilpaillaan Concept2 -merkkisellä soutulaitteella, joka mittaa soutajan soututehon ja ilmoittaa sen näytöllä 500 m:n vauhtina, kalorinkulutuksena tai watteina. Sisäsoutulaitteessa voi tarkastella myös mm. voimakäyrän muotoa ja monia muitakin mitattavia suureita.
Uusimmat sisäsoutulaitteiden näytöt ovat PM 5 -mallia. Monitorin toiminnallisuutta voi laajentaa älypuhelinsovelluksilla. Kisaaminen internetin kautta on myös mahdollista.
Kilpailut
Sisäsoudun kansallisia kilpailuja järjestetään eri puolella maata yleensä talviaikaan, kun vedet ovat jäässä.
Kotimaan kilpailuissa tarvitaan lisenssi ainoastaan SM-sarjoihin. Lisenssivapauden toivotaan tuovan muihin kilpailuihin osallistujia ja uusia yrittäjiä kokeilemaan, kuinka fyysisesti haastava laji sisäsoutu on.
Sisäsoudussa käydään Suomen mestaruuskilpailuja neljällä eri matkalla: 500 m, 2000 m, 6 000 m ja maraton (junioreilla 1 h, naiset sekä miehet 70v kilpailevat puolimaratonmatkalla). Kaikki sisäsoutukilpailut ovat ns. Open-kilpailuja eli SM-sarjojen rinnalla kilpaillaan open-sarjoissa, joihin osallistuminen ei edellytä lisenssin hankkimista tai soutuseuran jäsenyyttä.
Open-kilpailujen järjestämisen tavoitteena on madaltaa osallistumiskynnystä kilpailuihin ja mahdollistaa myös ulkomaalaisten kilpailijoiden osallistuminen kilpailuihin
Lisää sisäsoudun kilpailutoiminnasta löytyy Kilpailut-sivulta. Sisäsoudun kilpailutoimintaa kehittää sisäsoutujaosto.
Varusteet
Sisäsoudussa varusteeksi riittävät sisäliikuntavaatteet, joiden soisi olevan suht ihonmyötäiset. Turvallisuussyistä ei siis lepattavia lahkeita tai pitkähelmaista paitaa. Jalkineiksi tarvitset sisäliikuntakengät – taipuisat ja matalapohjaiset ovat soutuun parhaat. Lisäksi juomapullo ja oma hikipyyhe ovat toki aina hyvä olla hikoiltaessa mukana.