Coastal-soutu


Coastal (rannikko)-soutua on kutsuttu perinteisen olympialuokkasoudun villiksi serkuksi. Se kuvaakin lajia hyvin, sillä coastal-soutua voi harrastaa merellä isoissa aalloissa, jotka tuovat lajiin uuden, seikkailu-urheilutyylisen ulottuvuuden. Kilpailuissa ei ole myöskään omia ratoja, jolloin kontaktit ja omien reittilinjojen valitseminen ovat osa lajia.

Coastal-soutu on tällä hetkellä nopeimmin kasvava soutumuoto maailmalla ja siinä järjestetään vuosittain maailmanmestaruuskilpailut. MM-kilpailuissa kilpaillaan pudotuskilpailuna kisattavassa Beach Sprintissä sekä Endurance matkalla jonka pituus on 4-6 km. Beach Sprint on ehdolla Los Angelesin 2028 olympialaisten ohjelmaan. Lajin isoja maita ovat tällä hetkellä Espanja, Italia ja Ranska, mutta coastal-soutajia löytyy ympäri maailmaa.

Coastal-vene on olympialuokan venettä huomattavasti vakaampi ja aloittelijakin oppii sillä nopeasti soutamaan. Kokeneelle soutajalle puolestaan haastavat olosuhteet tuovat adrenaaliryöppyjä ja loputtomasti opeteltavaa. Veneluokkia on kolme; yksikkö, kaksikko ja perämiehellinen nelikko.

Mikä on beach sprint?

Kilpailumatka on 500 metrin mittainen, yhdellä 180 asteen käännöksellä soudettava reitti. Erikoisuuden, muihin soutukilpailuihin verrattuna tuo se, että Beach Sprintissa lähtö- ja maaliviiva sijaitsevat hiekkarannalla. Soutajien on siis juostava lähtöviivalta veneeseen ja soudun jälkeen juostava veneestä maaliviivalle, jossa ajanotto vasta katkeaa.

Kyseessä on pudotuskilpailu, jossa aika-ajon jälkeen jatketaan kilpailija kilpailijaa vastaan. Knock-outissa aikaerän paras kohtaa ensimmäisellä kierroksella heikoimman. Voittajat kohtaavat seuraavissa erissä kamppaillen parhaista sijoista. Kilpailun voittajan on siis voitettava jokainen kaksintaisteluparinsa kilpailun aikana.

Kilpailun lyhyen sprinttimatkan sekä nopean tempon (yksi erä n. 3 minuuttia) johdosta ja lähtö- ja maaliviivan sijaitessa hiekkarannalla, ovat kilpailijat koko kilpailun ajan katsojien silmien alla. Katsojien on helppoa pysyä kilpailutilanteen tasalla ja päästä sisään kisatunnelmaan, josta nopeatempoisuutta, vauhtia, käänteitä ja heittäytymisiä ei puutu!

Coastal Beach Sprint kilpailuissa on todellista urheilujuhlan tuntua yhdistettynä rentoon rantaelämän tunnelmaan.

Coastal-soutu Suomessa

Suomen olosuhteissa coastal-soutu sopii meren lisäksi loistavasti järville. Se mahdollistaa soudun myös tuulisilla keleillä ja kylmillä vesillä, jolloin olympialuokan tai puuveneen soutaminen on hankalaa tai jopa vaarallista. Suomessa kilpailutoiminta on jo alkanut ja kesän aikana järjestetään coastal-soudun Suomen mestaruuskilpailut.

Kilpailun ja kuntoilun lisäksi coastal-soutu sopii erinomaisesti myös retkeilyyn. Useissa veneissä rungon sisään ja/tai päälle saa mahtumaan teltan, makuupussin yms retkeilyvarusteita. Samalla veneellä voi siis tehdä souturetkiä ja osallistua maailmanmestaruuskilpailuihin!

Kansainvälisen soutuliiton coastal-sivut  http://www.worldrowing.com/coastal/