Rannikkosoutua (aiemmin nimeltään coastal-soutu) on kutsuttu klassisen soudun villiksi serkuksi. Se kuvaakin lajia hyvin, sillä rannikkosoutua voi harrastaa merellä isoissa aalloissa, jotka tuovat lajiin uuden, seikkailu-urheilutyylisen ulottuvuuden. Kilpailuissa ei ole myöskään omia ratoja, jolloin kontaktit ja omien reittilinjojen valitseminen ovat osa lajia.
Rannikkosoutu on tällä hetkellä nopeimmin kasvava soutumuoto maailmalla, ja siinä järjestetään vuosittain maailmanmestaruuskilpailut. MM-kilpailuissa kilpaillaan pudotuskilpailuna kisattavassa rantasprintissä sekä kestävyysmatkalla, jonka pituus on 4-6 km. Rantasprintti nähdään Los Angelesin 2028 olympialaisissa. Suomalaiset ovat saavuttaneet useita MM- ja EM-mitaleita rannikkosoudussa.
Rannikkosoutuvene on klassisen soudun venettä huomattavasti vakaampi, ja aloittelijakin oppii nopeasti soutamaan sitä. Kokeneelle soutajalle puolestaan haastavat olosuhteet tuovat adrenaaliryöppyjä ja loputtomasti opeteltavaa. Veneluokkia on kolme: yksikkö, kaksikko ja perämiehellinen nelikko.
Rantasprintti
Kilpailumatka on 500 metrin mittainen, yhdellä 180 asteen käännöksellä soudettava reitti. Erikoisuuden, muihin soutukilpailuihin verrattuna tuo se, että rantasprintissä lähtö- ja maaliviiva sijaitsevat hiekkarannalla. Soutajien on siis juostava lähtöviivalta veneeseen ja soudun jälkeen juostava veneestä maaliviivalle, jossa ajanotto vasta katkeaa.
Kyseessä on pudotuskilpailu, jossa aika-ajon jälkeen jatketaan kilpailija kilpailijaa vastaan. Knock-outissa aikaerän paras kohtaa ensimmäisellä kierroksella heikoimman. Voittajat kohtaavat seuraavissa erissä kamppaillen parhaista sijoista. Kilpailun voittajan on siis voitettava jokainen kaksintaisteluparinsa kilpailun aikana.
Kilpailun lyhyen sprinttimatkan sekä nopean tempon (yksi erä n. 3 minuuttia) johdosta ja lähtö- ja maaliviivan sijaitessa hiekkarannalla, ovat kilpailijat koko kilpailun ajan katsojien silmien alla. Katsojien on helppoa pysyä kilpailutilanteen tasalla ja päästä sisään kisatunnelmaan, josta nopeatempoisuutta, vauhtia, käänteitä ja heittäytymisiä ei puutu!
Rantasprintin kilpailuissa on todellista urheilujuhlan tuntua yhdistettynä rentoon rantaelämän tunnelmaan.
Rannikkosoutu Suomessa
Suomen olosuhteissa rannikkosoutu sopii meren lisäksi loistavasti järville. Se mahdollistaa soudun myös tuulisilla keleillä ja kylmillä vesillä, jolloin kapean klassisen soudun veneen tai puuveneen soutaminen on hankalaa tai jopa vaarallista. Kilpailutoiminta on Suomessa jo aktiivista ja kasvaa jatkuvasti.
Kilpailun ja kuntoilun lisäksi rannikkosoutu sopii erinomaisesti myös retkeilyyn. Useissa veneissä rungon sisään ja/tai päälle saa mahtumaan teltan, makuupussin yms retkeilyvarusteita. Samalla veneellä voi siis tehdä souturetkiä ja osallistua maailmanmestaruuskilpailuihin!
Kansainvälisen soutuliiton rannikkosoudun sivut: http://www.worldrowing.com/coastal/