Eeva Karppinen – soutu vei yliopistojoukkueeseen ulkomaille

Kömpelökin voi löytää itsensä MM-kisojen starttiviivalta

Kuva: Johanna Lätti

Olen Eeva Karppinen ja olen soutanut maajoukkueessa vuodesta 2013 lähtien edustaen Suomea kansainvälisillä vesillä. Asun tällä hetkellä Raisiossa ja edustan Nesteen Soutajia. Ensimmäisen kerran istuin kilpasoutuveneeseen 13-vuotiaana, mutta aloitin tosissaan harjoittelun lukio-ikäisenä. Olen koko soutu-urani aikana kilpaillut eri veneissä, mutta arvokilpailuissa olen soutanut pariairokaksikkoa ja yksikköä. Olen yhdistänyt soudun ensin yliopisto-opintoihin ja myöhemmin töiden kanssa. Tällä hetkellä olen töissä rahoitusalalla analytiikkahankkeiden vetäjän roolissa. 

Miten aloitit soudun ja mikä sytytti ”soutukipinän”?

Aloitin soudun Nesteen Soutajien soutukoulusta. Pidin heti treeneistä ja kaveriporukasta. Treeneissä kisailtiin joka päivä ja kaikilla oli hauskaa. Rannassa ja sisäsoututreeneissä oli aina hyvä meno ja uusia haasteita riitti. Huomasin, että voisin olla tässä lajissa hyvä ja pienet tulosparannukset innostivat jatkamaan ja asettamaan korkeampia tavoitteita.

Olet opiskellut ja soutanut myös ulkomailla, kerro hieman tästä

Lukioikäisenä tiesin, että haluan jatkaa soutua korkeammalla tasolla ja samaan aikaan minua kiinnosti myös korkeakouluopinnot ulkomailla. Päätin hakea ulkomaille opiskelemaan urhelustipendin avulla. Pääsin Kalifornian yliopistoon Berkeleyhin ja sain täyden urheilustipendin. Soudin yliopiston soutujoukkueessa 4 vuotta ja samalla valmistuin kauppatieteiden kandidaatiksi. Soudin yliopistojoukkueessa kahdeksikkoa, mutta treenasimme monipuolisesti kaikkea paljon. Välillä kisailimme porrasjouksussa, teimme beach-juoksua rannalla ja matkustimme ympäri Yhdysvaltoja soutukilpailuihin. Joukkueessamme oli 60 soutajaa ja 4 valmentajaa. Ryhmässä oli hyvä yhteishenki ja jokaista kannustettiin soudussa mutta myös opinnoissa. Soutu on lajina erittäin kansainvälinen, mikä mahdollistaa soudun harrastamisen monessa eri maassa ja tämä myös avaa ovia yliopistomaailmaan. 

Mikä soudussa on mielestäsi parasta?

Soudussa on tekemisen meininki. Hyvä kunto on kaiken perusta ja kuka vaan voi menestyä lajissa jos vain treenaa hulluna. Vauhdin tunne ja onnistumiset motivoivat. Soutu on myös monipuolinen laji, jota voi tehdä yksin tai yhdessä, enemmän tosissaan tai nautiskellen. 

Mitä haluaisit sanoa soudusta kiinnostuneelle nuorelle?

Soutu on hauskaa, kannattaa kokeilla, koska se voi tarjota eri mahdollisuuksia ja polkuja. Soutu sopii kaikille, ei tarvitse urheilutaustaa ja kömpelömpikin voi löytää itsensä lopulta mm-kisojen starttiviivalta.