Jokamiehenoikeudet ja luonnossa liikkuminen

Kuvassa kanootti järven rannalla heinikossa.
Melonta sopii liikkumismuotona hyvin luontoon. Melonnasta aiheutuu varsin vähän häiriötä, se ei saastuta eikä jätä jälkiä luontoon.

Liikkuminen luonnossa

Melojat ovat siistiä ja luontoa kunnioittavaa porukkaa. Melojille on kunnia-asia, että ranta jää melojan käynnin jälkeen vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin se oli ennen rantautumista, mieluummin entisistäkin roskista puhdistettuna. Kaikki mukaan otettu tavara ja pakkaukset tuodaan takaisin tai jätetään mahdollisiin roskien keräyspisteisiin. 

Luontoon jätetty muovi-, metalli-, kangas- tai lasijäte säilyy vuosia hajoamatta ja se on jatkuvana vaarana rannalla liikkujille, niin eläimille kuin ihmisillekin.

Rannoilla liikuttaessa on varottava vioittamasta kasvillisuutta tai maaperää. Ensisijaisesti on käytettävä rantautumiseen osoitettuja taukopaikkoja, keittokatoksia ja käymälöitä.

Tulen tekeminen

Avotulen tekemiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. On suositeltavaa käyttää retkikeitintä tai tulentekoon osoitettuja rakennettuja nuotiopaikkoja ja keittokatoksia. Maastopalovaroituksen aikana kaikenlainen avotulen tekeminen on kielletty.

Lisätietoa avotulesta saa pelastustoimen verkkosivuilta. (Linkki)

Lintujen pesintä ja rauhoitusalueet

Melojan velvollisuus on ottaa selvää luonnonsuojelualueista ja rauhoitusalueista ja noudattaa niiden liikkumisrajoituksia ja sääntöjä.

Lisääntymisaikana on lintujen pesäpaikat luodoilla, särkillä, rannoilla ja kaislikoissa jätettävä rauhaan ja ne on kierrettävä riittävän kaukaa, vaikka paikkoja ei olisi rauhoitettukaan. Varomaton liikkuminen voi tuhota pesän tai karkottaa emon ja pesä voi jäädä suojattomana petojen helpoksi saaliiksi.

Tietoa luonnonsuojelualueista

Ympäristöministeriö ohjaa ja valvoo luonnonsuojelua Suomessa. Ympäristöministeriön sivuilla on tietoa luonnonsuojelualueista. (LInkki)

Metsähallitus vastaa valtion maille perustetuista luonnonsuojelualueista. (Linkki)

Suomen ympäristökeskuksen avoimen paikkatietoaineiston karttapalveluun on merkitty kaikki luonnonsuojelualueet. (Linkki)

Tietoja saa Ely-keskusten luonnonsuojeluyksiköistä. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan Ely on julkaissut omat rajoituksensa (linkki)

Kuntien verkkosivuilta saa myös tietoa alueen luonnonsuojelualueista, esimerkkinä Helsingin kaupungin luonnonsuojelualueiden karttapalvelu. (LInkki)